ABD ile Kurdistan arasında önemli görüşme,ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'dan Başbakan Barzani'ye telefon

Başbakan Neçirvan Barzani’yi telefon ile arayan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Bağdat ile Erbil arasında Irak anayasası çerçevesinde başlayan görüşmeleri desteklediklerini söyledi.

ABD ile Kurdistan arasında önemli görüşme,ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'dan Başbakan Barzani'ye telefon

Başbakan Neçirvan Barzani’yi telefon  ile arayan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Bağdat ile Erbil arasında Irak anayasası çerçevesinde başlayan görüşmeleri desteklediklerini söyledi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti resmi sayfasında yer alan açıklamaya göre, dün akşam ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Başbakan Neçirvan Barzani ile bir telefon görümesi gerçekleştirdi.

Açıklamaya göre; görüşmede birbirinin yeni yılını kutlayan taraflar,  2018 yılının istikraralı bir yıl olması temenni edildi. Görüşmede ABD’n Kürdistan Bölgesi’ne verdiği öneme vurgu yapılarak ilişkilerin devam edeceğinin altı çizildi.

 Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında gerçekleşen görüşmelerden duyduğu memnuniyeti dile getiren ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, görüşmelerin Irak Anayasası çerçevesinde sorunların çözüm bulması ile sonuçlanmasını umut ettiğini dile getirdi.

ABD’li bakan devam eden görüşmelerde taraflara destek ve arabulucu olmaya hazır olduklarını kaydetti.  

İkili görüşmede ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ayrıca IŞİD  tehditi ve radikal düşüncelerin bir daha ortaya çıkmaması için alınması gereken tedbirler ile bu konuda Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümeti ve ABD arasındaki işbirliğinin devamınına vurgu yaptı.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki seçimlerin demokratik bir çerçevede gerçekleşmesini desteklediklerini dile getiren Rex Tillerson, Kürdistan Bölgesi’nin içerisinde olduğu krizi aşmasını temenni ederek bu konuda ülkesinin er türlü desteğe hazır olduğunu yineledi.

Açıklamay göre Başbakan Neçirvan Barzani ise ABD’nin Kürdistan’a verdiği desteklerden ötürü teekkür ederek, radikal düşüncülerin yeniden bölgede baş kaldırmaması için Kürdistan Bölgesi, Irak ve ABD arasında ortak bir mekanizmanın oluşturulması gerektiğine vurgu yaptı.

Kürdistan Bölgesi’nin her daim Irak ile diyaloğa hazır olduğunu belirten Başbakan Neçirvan Barzani, krizin çözüü için Erbil-Bağdat arasındaki başlayan görüşmeleri olumlu  bir adım olarak tanımlayarak devam etmesi için uluslararası desteğe ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Başbakan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi hükümetinin Washington’un en yakın müttefiği ve dostu olduğuna dikkat çekerek, ABD’nin her dönem desteğini beklediklerini ifade etti.