‘Erbil ile petrol ve gaz yasası konusunda anlaşmak üzereyiz’

Irak Hükümet Sözcüsü Basim El-Avvadi, Halepçe'nin il olması kararının bizzat Başbakan Sudani tarafından Bakanlar Kurulu’na sunulduğunu söyledi. El-Avvadi, Erbil ile Bağdat’ın petrol ve doğalgaz yasası konusunda anlaşmaya yakın olduklarını belirtti.

‘Erbil ile petrol ve gaz yasası konusunda anlaşmak üzereyiz’

Rûdaw’a konuşan sözcü Basim El-Avvadi, Halepçe’nin vilayet statüsüne kavuşması, Erbil ile Bağdat arasında bütçe meselesi ile petrol ve gaz yasası hakkında açıklamalarda bulundu.

Bakanlar Kurulu tarafından dün Halepçe ile ilgili alınan kararın Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani tarafından sunulduğunu belirten El-Avvadi, “Parlamentonun onayından sonra Halepçe Irak’ın 19’uncu vilayeti olacak. Irak'taki diğer vilayetler gibi bütçe ayrılacak. Federal hükümet, yeni vilayetin Irak'a ve Kürt halkına yakışır şekilde kendi ayakları üzerinde durabilmesi için imar ve inşasına yoğun bir şekilde katılacak” dedi.

Kürdistan Bölgesi'nin 2023 bütçesindeki payının yüzde 12,67 olarak belirlendiğini belirten El-Avvadi, “Planlama Bakanlığı Kürdistan Bölgesi’nde herhangi bir vilayetin yoksulluk sınırının altında olduğunu tespit ederse, Irak federal bütçesinden tahsis edilen paran o vilayeti de kapsayacak” diye konuştu.

Halepçe mağdurlarının tazmin edilmesi konusuna da değinen sözcü El-Avvadi, "Tazminat konusu ilgili komisyonlara bağlı bir durum. Halepçe'de 16 Mart'ta işlenen suç nedeniyle yaralananlar Sağlık Bakanlığı'ndan haklarını alacak” bilgisini paylaştı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin bugün Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etmesi bekleniyor.

Ziyaret hakkında da konuşan Basim El-Avvadi, "Sudani bir konferansa katılmak için Süleymaniye'yi ziyaret edecek. Eğer fırsat olursa Erbil'i de ziyaret edecek ve Kürt liderlerle görüşecek" dedi.

"Erbil ile Bağdat arasındaki atmosfer çok olumlu" diyen El-Avvadi, "İki taraf arasında bütçe konusunda anlaşmaya varıldı. Petrol ve gaz yasası konusunda bir anlaşmaya doğru ilerliyoruz. Sudani’nin ziyareti esnasında bu konunun gündeme gelmesi muhtemeldir” ifadesini kullandı.