Erbil - Ünlü Lenge pazarı bir kez daha alev aldı

Erbil’in en büyük pazarı Lenge’de sabah saatlerinde yangın çıktı. Lenge pazarı 200 dükkanın yanmasına neden olan yangından 41 gün sonra ikinci kez yanıyor.

Erbil - Ünlü Lenge pazarı bir kez daha alev aldı

Rûdaw muhabiri Halepçe Sadun’un bildirdiğine göre yangın çoğunlukla çarşının tekstil ve giyim bölümünü etkiledi, şu ana kadar en az 50 dükkanın yanmasına neden oldu.

Şubat ayı sonlarında çıkan büyük yangının dükkan sahiplerine milyonlarca dolar zarar vermesinin ardından, ünlü çarşı iki aydan kısa bir süre içinde ikinci kez alev aldı.

100 metre caddesi tarafında başlayan yangının içlere doğru ilerlediği, olay yerine ulaşan ekiplerin yangını kısmen control altına aldığı bildirildi.

Pazar, yöre halkı arasında giyim, mobilya ve diğer eşyalar da dahil olmak üzere yüksek kaliteli, ikinci el eşyaların satışıyla biliniyor.

2018 yılında kısa devre nedeniyle çıkan büyük yangında Lenge Pazarının büyük bir kısmı yanmış, çok sayıda dükkan uzun süre kapalı kalmıştı.

Erbil Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Karwan Mirawdeli, gazetecilere yaptığı açıklamada lenge Pazarı’nın iki ayrı yerinde yangın çıktığını söyledi.

Karwan Mirawdeli, "Saat 06.45'te buradaki (pazar) konseyi bize yangın için ihbarda bulundu. Ekiplerimiz anında olay yerine ulaşarak yangını kontrol altına aldı ve yerlerine geri döndü. Ancak 1 saat 4 dakika sonra saat 07.47'de aynı Pazar yerinde  büyük bir yangının başladığı ve yangının kontrolden çıktığı yönünde bir ihbar aldık” ifadelerini kullandı.  

"Bütün ekiplerimizi aradık, yangını kontrol altına almak için çalışıyoruz” diyen Mirawdeli, yangını kontrol altına almak için 3 ekip gönderdiklerini, daha sonra bu sayının 10 ekibe, yangının daha da yayılmasıyla bu sayının 17 ekibe çıkarıldığını sözlerine ekledi.

Erbil Sivil Savunma Sözcüsü "Sadece küçük bir ateş çemberi kaldı ve biz bunu kısa sürede kontrol altına alıp soğuma aşamasına ulaşmaya çalışıyoruz. Hasar henüz bilinmiyor ancak yangın şu anki gibi devam ederse 25 dakika içinde kontrol altına alınacak" dedi.

Erbil Kaymakamı Nebez Abdulhemid, yangının kontrol altına alındığını açıkladı.

Erbil Sivil Savunma Müdürlüğü yangının pazarın 5 sokağında etkili olduğunu ve çok sayıda dükkanda hasara neden olduğunu kaydetti..

Yangının çıkış nedeni hakkında henüz net bir bilgi elde edilemezken, birçok dükkan sahibi, geçmişte yine aynı yerde çıkan büyük bir yangından ötürü kasıtlı olduğu yönünde şüpheler uyandırdığını söylüyor.

Yangınlar, güvenlik standartlarının ortalamanın altında olduğu Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta daimi bir endişe kaynağı. Elektrik arızaları ve temel güvenlik önlemlerinin eksikliği sorunun önemli bir bölümünü oluşturuyor.