Erbil'de "Nefes" projesi hayata geçirildi

Türkiye ile yapılan koordinasyon sayesinde bugün Erbil’de 47 bin fidanın dikilmesine olanak sağlayacak “Nefes” projesi hayata geçirildi.

Erbil'de "Nefes" projesi hayata geçirildi

Kürdistan Bölgesi'nde çevrenin yeşillendirilmesi ve iklim değişikliğiyle mücadele odağının bir parçası olarak, Erbil’de 47 bin fidan dikme projesi bugün gerçekleştirilen törenle başladı.

Dikilecek fidanlar, Kürdistan Bölgesi Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığının talebiyle Türkiye Tarım Bakanlığı tarafından Kürdistan Bölgesi'nin tarım ve çevre sektörlerini koordine etmek ve desteklemek amacıyla sağlandı.

Tören, Kürdistan Bölgesi Tarım ve Su Kaynakları Bakanı Begard Talabani’nin gözetiminde, eski Türkiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Erbil Valisi Umed Xoşnaw, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Mevlüt Yakut, Kürdistan Bölgesi Çevre Koruma ve Rehabilitasyon Kurulu Başkanı Abdurrahman Sıdik, Başbakan'ın İklim Değişikliği Danışmanı Beyan Sami’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Begard Talabani, tören kapsamında yaptığı basın açıklamasında, Mehdi Eker ve Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğuna teşekkür ederek, “Gelecekte Kürdistan Bölgesi'ndeki yeşil alanın arttırılması için Orman ve Tarım Bakanlığı ile daha fazla koordinasyon içinde olacağız.” dedi.

Törende konuşan eski Türkiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker ise “Dünya gezegeni ısınıyor ve iklim değişiyor; Bu, bu gezegendeki insan yaşamı için ciddi bir tehdit.” açıklamasında bulundu.

Ormanların varlığı ve yeşilliklerin artmasının hava temizliği ile sıcaklıkların düşürülmesi açısından oldukça önemli olduğuna değinen Mehdi Eker, “47 binden fazla fidan dikiyoruz ve fidan diktiğimiz alanın gelecekte orman olacağına eminiz.” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi dokuzuncu kabinesinin önem verdiği noktalardan biri olan çevrenin korunması ve yeşilliğin arttırılması amacıyla her yıl Kürdistan Bölgesi’nin şehir ve kasabalarının çoğunda fidan dikme kampanyaları düzenleniyor.

Çevre Koruma ve Onarım Kurulu'nun verilerine göre dokuzuncu kabinenin başlangıcından Temmuz 2023’e kadar Kürdistan Bölgesi'nde yeşillik oranı %18 yükseldi. /K24