Erbil’den flaş açıklama: Petrol sahalarına el konulduğu iddiaları yalan!

Kürdistan Bölgesi hükumeti, silahlı kuvvetlerin desteğiyle Kerkük'te çok sayıda petrol kuyusuna kontrol edildiği yönündeki haberleri yalanladı.

Erbil’den flaş açıklama: Petrol sahalarına el konulduğu iddiaları yalan!

Kürdistan Bölgesi hükumetinden yapılan yazılı açıklamada, “güya Kerkük'te Kuzey Petrol Şirketi'ne ait çok sayıda petrol kuyusuna silahlı kuvvetlerin desteğiyle el konulduğu şeklinde iddialara” yanıt verildi.

Bu konuda yazılıp çizilen iddiaların tamamen yalan olduğuna vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Irak anayasasına göre kamu malı hiçbir şirkete değil tüm Irak halkına aittir. Kuzey Petrol Şirketi uzun yıllardır petrol ve gaz yasası olmadan faaliyet gösteriyor ve anayasayı ihlal ediyor. Kuzey Petrol Şirketi sorunları çözme derdinde ise eğer, petrol ve gaz yasası çerçevesinde teşri yapılmalı.”

Açıklamada, "Kürdistan Bölgesi'ne karşı başlatılan kampanya siyasi amaçlıdır ve hiçbir yasal dayanağı yoktur. Kürdistan Bölgesi'ne yönelik suçlamalar gerçeklerden uzaktır, yalnızca kaos yaratmak içindir ve Kürt halkının haklarına karşıdır” ifadelerine yer verildi.

Kuzey Petrol Şirketleri açıklaması

Irak Kuzey Petrol Şirketi (NOIC) 14 Mayıs tarihli açıklamasında, Kürdistan Bölgesi hükumeti güçlerinin Bay Hasan petrol sahasındaki Xurmal, Avana, Safya ve Kormor petrol kuyularını ele geçirdiğini iddia etti.

Ancak açıklamada, bu gücün ne zaman söz konusu sahaya geldiği ve burada kalıp kalmadığına değinilmedi.

Açıklamada, petrol kuyularının Kürdistan Bölgesi’nin çıkarları doğrultusunda faaliyete geçirilmesi için teknisyen bir ekibin de bölgeye geldiği ve konu hakkında dava açıldığı belirtildi.

Kürt vekil: Dikkatleri dağıtmak istiyorlar 

Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu üyesi Rebwar Taha, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, “Kuzey Petrol Şirketi’nin bu açıklaması tamamen baskı yaratmayı ve dikkatleri dağıtmayı amaçlıyor. Çünkü şirketin yöneticisinin kendisi şu anda Irak parlamentosu tarafından soruşturma altında ve hakkında 70'den fazla davası var” dedi.