Erbil’e füzeli saldırı; İran’dan ABD’nin kararına ilk tepki

İran yönetimi, Erbil saldırısının ardından ABD’nin Tahran'ın balistik füze programına materyal destek sağlayan kişi ve firmalara yeni yaptırım getirmesine tepki gösterdi.

Erbil’e füzeli saldırı; İran’dan ABD’nin kararına ilk tepki

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD Hazine Bakanlığı’nın başkent Erbil’e yönelik balistik füzelerle düzenlenen saldırıların ardından, Tahran’a yeni yaptırım uygulanmasını içeren kararı hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Bakanlık Sözcüsü Said Hatipzade'nin konuya ilişkin değerlendirmelerine yer verilen açıklamada, ABD'nin İran vatandaşlarına ve bazı şirketlere yönelik yeni yaptırım kararına işaret ederek, "Bu hamle, ABD hükümetinin İran'a karşı başarısız azami baskı politikasını sürdürmek için İran halkına yönelik ön yargısının bir başka işaretidir" denildi.

Yeni yaptırımların ABD yönetiminin, ifade ettiğinin aksine "her fırsatı temelsiz suçlamalarda bulunmak ve İran halkına baskı yapmak için kullandığının açık kanıtı” olduğu savunulan açıklamada, şu sözlere yer verildi:

"ABD, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmeye hazır olduğunu iddia etmesine rağmen, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2231 sayılı kararını ihlal etmeye devam ediyor."

ABD Hazine Bakanlığı’nın kararı

Başkent Erbil’e yönelik füzeli saldırılar sonrası ABD yönetimi, İran'ın balistik füze programına materyal destek sağlayan kişi ve firmalara yaptırım uygulanmasına karar verdi.

ABD Hazine Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Tahran'ın balistik füze programına destek sağlayan Muhammed Ali Hüseyni ile firmaları yaptırım listesine alındı.

Açıklamada, bu yaptırım kararının İran tarafından 13 Mart'ta başkent Erbil'e yönelik düzenlenen füze saldırısının ardından alındığına ve İran Devrim Muhafızları Ordusunun hedef alındığı belirtildi.

Hüseyni ile ona bağlı çok sayıdaki firmanın Devrim Muhafızları için çeşitli segmentlerde balistik füze parça ve materyalleri sağladığı kaydedilen açıklamada, İran'ın balistik füzelerinin bölgesel anlamda önemli bir tehdit olduğuna işaret edildi.

Ne olmuştu?

12 Martı 13 Marta bağlayan gece saat 01:00 sıralarında başkent Erbil’e yönelik 12 balistik füzeyle sadırı düzenlenmişti. Saldırıda, Kürt iş insanı Şeyh Baz Kerim’in konağı başta olmak üzere, çevrede vatandaşların evlerinde büyük çapta maddi hasar meydana gelirken iki vatandaş hafif yaralanmıştı.

Kürdistan Anti-Terör Birimi, saldırının Kürdistan Bölgesi ve Irak dışından balistik füzelerle yapıldığını açıkladıktan sonra saldırıyı İran Devrim Muhafızları Ordusu üstlenmişti.

 Devrim Muhafızları, saldırıda İsrail istihbaratına ait üssün vurulduğunu iddia etmişti.Ancak Kürdistan Bölgesi Hükumeti, "13 Mart 2022'de Erbil'deki ABD Konsolosluğu yakınlarındaki bir İsrail üssünü vurma bahanesiyle Erbil'e yapılan korkakça saldırı, sivil bölgeleri hedef aldı" diyerek bu iddiayı yalanmış ve bu propagandanın gerçekleri gizlemek için öne sürüldüğünü yinelenmişti./Rudaw