Erdoğan: İsveç ve Finlandiya adım atmadıkça onaylamayız

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün bir araya geldiği NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini iki ülke gerekli "adımları" atıncaya kadar onaylamayacağını söylediği kaydedildi.

Erdoğan: İsveç ve Finlandiya adım atmadıkça onaylamayız

Ankara, Finlandiya ve İsveç’i PKK’lilere “güvenli sığınak” olmakla suçluyor. Bu suçlamanın bertaraf edilmesi amacıyla iki ülke ile Türkiye arasında, NATO üyeliğine onay karşılığında Haziran ayında bir mutabakata varılmıştı. Buna göre Finlandiya ve İsveç Türkiye’nin istediği kişileri iade edecek, Türkiye de NATO’ya üyelik başvurularını onaylayacaktı. Ancak bu anlaşmaya rağmen Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini henüz onaylamadı.

Erdoğan ve Stoltenberg dün, İstanbul'da basına kapalı özel bir görüşme yaptı.

AFP’nin aktardığına göre Erdoğan, Stoltenberg'le görüşmesinde, İsveç ve Finlandiya'nın “atacağı adımların” onay sürecinin ne kadar hızlı ilerleyeceğini ve ne zaman sonuçlanacağını belirleyeceğini kaydetti.

Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Mayıs ayında NATO üyesi olmaya karar vermişti.

Ancak Erdoğan hükümeti NATO üyeliğine onay karşılığında, Finlandiya ve İsveç’i, PKK’li olduklarını öne sürdüğü kişiler hakkında iade ve bilgi paylaşımını içeren bir anlaşmaya zorlamıştı.

İsveç'in yeni Başbakanı Ulf Kristersson, Stockholm'ün Türkiye'nin onayıyla sonuçlanmasını umduğu gezi kapsamında Erdoğan ile görüşmek üzere Salı günü Ankara'yı ziyaret edecek.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Perşembe günü, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile  düzenlediği basın toplantısında, Finlandiya ve İsveç'in katılımının "Rusya'ya net bir mesaj göndermek için" önemli olduğunu söylemişti.

Türkiye ve Macaristan dışındaki 30 NATO üyesinin tamamı İsveç ve Finlandiya'nın katılımını onaylamış durumda.