İdlib'te düşürülen iki savaş uçağındaki S-400 detayı

İdlib'te düşürülen iki savaş uçağındaki S-400 detayı

Ekonomik ve Dış Politikalar Araştırma Merkezi Başkanı ve eski diplomat Sinan Ülgen, Türkiye'nin Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait iki Su-24 uçağını düşürmesinin ardından, "İki Suriye Su-24 uçağını nasıl avladık" ifadelerini kullandığı yedi tweetlik bir paylaşımda bulundu.

Ülgen, iki uçağın Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından adım adım izlendiğini ve sonraki süreci şu satırlarla aktardı:

"1- Hedefler çok muhtemelen Boeing 737 Airborne Early Warning & Intelligence Uçağı = Barış Kartalı tarafından tespit edildi."

2 - Konum vd bilgiler anlık olarak Datalink üzerinden F-16'ya iletildi. Buradan da uçuşta olan füzeye nakledildi.

3- Türkiye'nin bu olayda etkinliğini kanıtlayan operasyonel gücü işte bu ağ merkezli NATO uyumlu mimariye dayanıyor. Anlık istihbarata dayalı birlikte hareket edebilen vurucu bir güç.

4 - İşte bu caydırıcılık sağlayan yeteneğin güçlenerek devam etmesi, ağ merkezli yapının çeşitli katmanlarının operasyonel kalmalarına bağlı.

5 - S400 tercihi ve muhtemelen artık gündemden düşecek Su 34 gibi opsiyonlar tam da bu nedenle yanlış. Askeri ambargo ve yaptırımları tetikleyecek bu tercihler, Türkiye'nin elde ettiği ve bugün dosta düşmana kanıtladığı operasyonel yeteneğini tehlikeye atacak nitelikte.

6 - Günümüzde askeri yeteneğe birbirinden bağımsız çalışan platformların bileşkesi olarak bakmamak lazım. Tam tersine caydırıcılık birbiri ile irtibat halinde çalışacak bir güç projeksiyonu mimarisinin şekillendirilmesi ile mümkün.

7 - Türkiye bunu gerçekleştirdi. Bu başarı ve kapasiteyi yanlış tercihlerle tehlikeye atmamak lazım."

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, öğlen saatlerinde yaptığı açıklamada, "Uçaklarımıza taarruz eden Rejime ait iki SU-24 tipi uçak düşürülmüştür" ifadelerini kullanmıştı.

Suriye rejimine ait SANA haber ajansı da da uçakların düşürüldüğünü doğruladı.

MSB, "Bir SİHA’mızı düşüren Hava Savunma Sistemi ile diğer iki Hava Savunma Sistemi imha edilmiş, uçaklarımıza taarruz eden Rejime ait iki adet SU-24 tipi uçak düşürülmüştür" derken, SANA, uçakların düştüğünü, pilotların paraşütle atlayarak kurtulduğunu açıkladı.