Erdoğan, Kavala açıklaması yapan büyükelçiler için talimat verdi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 büyükelçiliğin Osman Kavala açıklamasıyla ilgili olarak "Bu 10 tane büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmelerini bir an önce halledeceksiniz' dedim" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Kavala açıklaması yapan büyükelçiler için talimat verdi

Eskişehir'de Millet Bahçesi açılışına katılan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'yi diplomasi ve ekonomide zora sokarak iktidarı değiştirmeyi hedeflediklerini söyleyenlerin amaçları ülkemizin menfaatlerini korumak değildir" dedi.

Erdoğan, "Nasıl 19 yıldır bu ülkeyi kimseye yem etmediysek, nasıl tüm kötü niyetlilerin heveslerini kursaklarında bıraktıysak bu defa da aynı şeyi yapacağız" diye konuştu.

"Türkiye küresel firmaların üretim üssü olma yolunda hızla ilerliyor” diyen Erdoğan, “Sermayenin milliyeti, rengi, inancı olmaz, ülkemize yatırım yapacak, istihdamımıza katkı sağlayacak herkese kapılarımız da yüreğimiz de sonuna kadar açıktır" ifadelerini kullandı.

“Büyük ve güçlü Türkiye'nin eşiğindeyiz. Türkiye'nin 2053 vizyonunu da yavaş yavaş şekillendirmeye başlıyoruz” diyen Erdoğan, “Yaşadığımız sıkıntılar geçicidir, ama emin olun elde edeceğimiz kazançlar nesiller boyu devam edecektir” şeklinde konuştu.

Demirtaş Açıklaması

Erdoğan, “Bay Kemal, 'Selo aşağı Selo yukarı dolaşıyor', Selo serbest kalamayacak” dedi.

Muhalefetin Demirtaş'ı hapisten çıkarma hesabı yaptığını belirten Cumhurbaşkanı, "Şimdi Demirtaş'ı çıkarmanın hesabını yapıyorlar. Yargı ne derse o. Çıkaramayacaksınız. Eşi, masum çocuklarımla evde oturuyorum diyor. Senin çocukların masumane de, öldürülmüş olan günahsız vatandaşlarımızın çocukları ne?" dedi.

ABD dahil 10 ülkenin büyükelçisinin Osman Kavala hakkındaki çağrısına değinen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Yatıyorlar kalkıyorlar Kavala. Kavala dediğin Soros'un Türkiye şubesi, 10 tane büyükelçi onun için Dışişleri Bakanlığı'na geliyor, bu ne terbiyesizliktir. Siz burayı ne zannediyorsunuz? Burası Türkiye, burada kalkıp da Dışişleri Bakanlığı'na gelip talimat verme gibi bir yola giremezsiniz. Gerekli talimatı dışişleri bakanımıza verdim, 'Bu 10 tane büyükelçininistenmeyen adam ilan edilmelerini bir an önce halledeceksiniz' dedim. Bunlar Türkiye'yi tanıyacaklar, Türkiye'yi bilmedikleri gün burayı terk edecekler.”

Büyükelçilerin açıklaması

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, yazılı olarak yaptığı ve sosyal medyadan da yayımladığı açıklamasında dört yıldır tutuklu bulunan Osman Kavala'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararları doğrultusunda serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 “Osman Kavala'nın tutuklanmasının üzerinden dört yıl geçti. Davanın, farklı dosyaların birleştirilmesi ve beraat kararından sonra yeni davaların yaratılması yoluyla sürekli geciktirilmesi, Türk yargı sisteminde demokrasiye saygıyı, hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgelemektedir.

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri olarak Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleriyle ve milli kanunlarıyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz.”