Erdoğan: Kuzey Irak ve Suriye'deki Kürtlerle bir sorunumuz yok

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rûdaw muhabirinin sorusuna, “Bizim Kuzey Irak’ta veya Suriye’deki Kürtlerle ilgili herhangi bir sorunumuz yok. Türkiye’deki Kürt vatandaşlarımızla olmadığı gibi” sözleriyle yanıt verdi. Erdoğan, F-16 konusunda Biden’ın “olumlu gelişmeler var” dediğini söyledi.

Erdoğan: Kuzey Irak ve Suriye'deki Kürtlerle bir sorunumuz yok

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nin ardından medya merkezinde basın toplantısı düzenledi.

İstanbul Beyoğlu'nda 6 kişinin öldüğü, 81 kişinin de yaralandığı bombalı saldırı hakkında konuşan Erdoğan, "DEAŞ'la mücadele bahanesi altında terör örgütüne destek verenler de dökülen her damla kana ortaktır. Bölücü terör örgütü Suriye ve Irak'ta köşeye sıkıştıkça çaresizliğini bu tür kalleş eylemlerle gizlemeye çalışmaktadır" dedi.

Erdoğan, "Terör tehdidini kaynağında bertaraf etme stratejimizi kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Ne yaparlarsa yapsınlar, kimin arkasına saklanırsa saklansınlar teröristler kendilerini bekleyen acı akıbetten kurtulamayacaktır. Ülkemizin ve bölgemizin geleceğinde terörün hiçbir türlüsüne yer olmadığının altını tekrar çizmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Dünyanın son 3 yıldır salgınla başlayıp, çatışmalarla devam eden sancılı bir süreçten geçtiğini belirten Erdoğan, Avrupa ve ABD dahil pek çok bölgede son 50-60 yılın en yüksek enflasyon rakamına ulaşılmasının durumun ciddiyetini gösterdiğini söyledi.

“7 milyon vatandaşı yurtdışında yaşayan bir ülke olarak nefret söylemlerinin aşırılığının nelere yol açabileceğini biliyoruz. Türkiye, üzerine düşeni yerine getirme çabasındadır” diyen Erdoğan, “Yaklaşık 5 milyon yerlerinden edilmiş kişiye yıllardır ev sahipliği yapıyoruz, nerede ihtiyaç varsa yardımına koşuyoruz. Ukrayna'da ihtilafın ilk gününde bu yana savaşın kazananı, adil bir barışın ise kaybedeni olmayacağı düşüncesiyle hareket ettik. Tarafları pek çok defa aynı masa etrafında getirme başarısını sağladık. Karadeniz'de tahıl koridorunu inşa ettik, bu şekilde gıda krizinin çözümünü sağladık. 11 milyon tahılın sevkiyatını gerçekleşti” sözlerini sarf etti.

Erdoğan G20 Zirvesi’nde Endonezya'nın Cumhurbaşkanı Joko Widodo, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile temaslarda bulunduklarını aktardı.

Rûdaw muhabirinin sorularını yanıtladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rûdaw muhabiri Roj Eli Zalle’nin sorularını da yanıtladı.

ABD Başkanı Biden ile yaptığı görüşmeyi hatırlatan Rûdaw muhabiri, F-16 tedarik programı çerçevesinde yapılan son seçimlerle birlikte yaşanan gelişmeleri sorması üzerine Erdoğan, "Öncelikle F-16 konusunda Sayın Biden olumlu gelişmelerin olduğunu söyledi. Cumhuriyetçiler ile daha önce New York'ta yaptığım görüşmelerde de Cumhuriyetçilerin bu konuya olumlu yaklaştığını, özellikle orada kendilerinden dinledim" değerlendirmesinde bulundu.

Rûdaw muhabirinin, bazı kesimlerin Türkiye'nin, Ege, Suriye ve Kürdistan Bölgesi’nde "agresif" bir politika izlediğine inandığı şeklindeki sorusuna Erdoğan, "Bizim Kuzey Irak'ta veyahut da Suriye'nin güneyinde oradaki Kürtlerle ilgili herhangi bir sorunumuz yok. Türkiye'deki Kürt vatandaşlarımızla bu tür bir sorunumuz olmadığı gibi" yanıtını verdi.

Yeni bir operasyon olacak mı?

Erdoğan yaşanan olayların ardından Rojava’ya yönelik bir operasyon olup olmayacağı sorusuna, "Şu anda sorgulamalar soruşturmalar devam ediyor. 81 yaralımız vardı. Bu sayı 25'e düştü. 6 kişi hayatını kaybetti. Bu sorgulamalar neticesinde nereye uzanıyor bunların araştırması yapılıyor. Bu araştırma neticesinde de ne gerekiyorsa onu yapmak konusunda kararlı olduğumuzu tüm dünyanın bilmesi lazım” yanıtını verdi.

Tahıl anlaşmasına dair bir soru üzerine Erdoğan, "Anlaşmanın süreceğini düşünüyorum, döner dönmez Putin ile görüşeceğim. Bu sürecin devam etmesi tüm dünya için geçerli” dedi.

"Rusya'nın yaptığı açıklamaya doğrusu saygı duymak durumundayım"

Erdoğan, "Polonya-Ukrayna sınırında bir olay geldi. Türkiye'nin bu konudaki pozisyonu, görüşü nedir?" sorusuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ben, Rusya'nın yaptığı açıklamaya doğrusu saygı duymak durumundayım. Rusya'nın 'Bizimle bu işin alakası yok' demesi bizim için önemli. Bütün bunların yanında sabah yine (Almanya Başbakanı) Olaf Scholz ile yaptığımız görüşmede, bunun detay araştırmalarının yapılması gerekiyor, böyle bir kararı vermenin doğru olmayacağını o da söyledi. Rusya'nın 'Bizimle alakası yok' ve Biden'ın da 'bu füzelerin Rus yapımı olmadığını' açıklamış olması, herhalde bunun Rusya ile alakası olmadığını göstermektedir. Bu, bir teknik arıza olabilir veya farklı olabilir, onun için inceleme araştırma şart."

"Ülkemizde hava normale dönmüştür"

Endonezyalı bir gazetecinin sorusu üzerine, İstanbul'da meydana gelen saldırıyı değerlendiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Şu an Endonezya tarafından aldığımız taziyeler bizim için gerçekten tatmin edicidir. Çünkü o bir duyarlılıktır ve bu duyarlılığa biz de teşekkür ediyoruz. Şunu herkesin bilmesini isteriz ki İstiklal Caddesi'ndeki bu olayın akabinde şu anda İstanbul'umuzda ve ülkemizde hava normale dönmüştür. Bu konuyla ilgili zaten 40 yıldır terörle mücadele eden bir ülkeyiz ve terörle bu mücadelemizi de başarıyla vermiş bir ülkeyiz. Burada da bizler yine terörle mücadelemizi sürdüreceğimiz gibi benim halkım da bu konudaki sabrını şu anda aynen göstermiştir, gösteriyor. Ölen 6 vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyoruz ve yaralı vatandaşlarıma da Allah'tan acil şifalar temenni ediyorum.”

Erdoğan, Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin sorulması üzerine de "Sayın Putin ile yaptığımız görüşmede, şu ana kadar iki ülke arasında insani, vicdani bütün hassasiyetlere dikkat ederek görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin bir defa gerek siyasi, gerek ekonomik ve gerekse savunma sanayisine göre zaten güçlü bir altyapısı var. Bu güçlü altyapıyı bugüne kadar devam ettirdiğimiz gibi yine devam ettireceğiz" ifadelerini kullandı.

Yunanistan ile yaşanan gerginlik

"Yunanistan'ın Doğu Akdeniz ve Ege adaları konusundaki açıklamaları" ile ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmede Yunanistan'daki Amerikan üslerinin sayılarının artırılmasının değerlendirilip değerlendirilmediğine yönelik sorular üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

"Yunanistan'ın bu tür davranışları, yaklaşımları benim her zaman söylediğim 'bir gece ansızın gelebiliriz' kelam-ı kibarımı asla geriye götürmez. O benim için kelam-ı kibardır. Dolayısıyla bir gece ansızın yine gidebiliriz. Onun için Yunanistan'da 2, 3 isim var ki rahat durmuyor. Bunlar devamlı bu tür açıklamaları yapıyor. Hadlerini bilmiyorlar. Biz bu noktada diyoruz ki 'Komşu, komşuluk hukukunu bil, bizimle fazla dalaşma. Türkiye nerede, sen nerede? Buna dikkat et. İstediğin kadar o adaları doldur, bunların hiçbiri sana bir fayda sağlamayacaktır. Burada Türkiye var. Onun için de yerini, yurdunu iyi bileceksin'. Zaten geçmişini okursa, tarihi incelerse gayet iyi orada görecektir. Gelen uçaklar, silahlar, şunlar bunlar kar etmez. Bu iş kürek işi değil, yürek işidir."

Erdoğan, bir gazetecinin "Rusya'yı dünyadan izole etmenin maliyeti hakkında düşünceniz ne olur?" sorusuna, "Maliyeti sınırsız olur" yanıtını verdi.