Çavuşoğlu ile görüşen Ezidi Miri’nden 'Şengal Anlaşması' çağrısı

Ankara’da Çavuşoğlu ile görülen Ezidi Miri Hazım Tahsin Beg, “Şengal Anlaşması’nın uygulanması için Irak Hükümeti’ne baskı yapılması” talebinde bulundu.

Çavuşoğlu ile görüşen Ezidi Miri’nden 'Şengal Anlaşması' çağrısı

Ezidi Kürtlerin Miri Hazım Tahsin Beg, Kürdistan Bölgesi Bakanlarından Aydın Maruf, Asuri Milletvekili Ferid Elya’dan oluşan bir heyet 20 Aralık’ta Ankara’da Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi.

Ezidi Miri Hazım Tahsin Beg, Çavuşoğlu’ndan Şengal Anlaşması’nın uggulanmasına yönelik talepte bulunduğunu bildirdi.

Görüşmeye ilişkin bugün Rûdaw’a bilgi veren Mir Hazım Tahsin Beg, “Biz Çavuşoğlu ile yaptığımız toplantıda Ezidilerin, Kürdistan Bölgesi’nin ve Irak’ın durumunu ele aldık” ifadesini kullandı.

Mir Hazım Tahsin Beg, “Biz kamplarda kalan Ezidilerin ve Şengal’in durumunu görüştük. Türkiye’ye uluslararası kamuoyu ile bulunan bağlantıları aracılığıyla Irak Hükümeti’ne Şengal Anlaşması’nın uygulanması ve Ezidilerin kendi yurtlarına dönmesi için baskı yapması çağrısında bulunduk” ifadelerini kullandı.

Açıklamalarının devamında Mir Hazım Tahsin Beg, “Çavuşoğlu, ‘eğer Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret edersem, Şengal’deki Ezidi kamplarını ziyaret edeceğim’ dedi. Ayrıca Ezidi Kürtlerin kısa zamanda Şengal’deki evlerine dönmesi temennisinde bulundu” dedi.

Şengal Anlaşması

Bağdat merkezi hükümet ile Erbil arasında 9 Ekim 2020’de imzalanan anlaşma metnine göre, Şengal'de ilçe kaymakamı ve diğer idari birimler için yeni atamalar gerçekleştirileceği bildirilmişti.

Şengal içindeki güvenliğin sağlanması ise yerel polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından Kürdistan Bölgesi güçleriyle koordinasyonlu şekilde yürütülecekti.

Yasal olmayan tüm silahlı yapıların ilçe dışına çıkarılmasını da öngören anlaşma doğrultusunda, Kürdistan Bölgesi ile iş birliği kapsamında 2 bin 500 güvenlik unsuru için atama yapılacaktı.

Anlaşma kapsamında ayrıca, Şengal'in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için merkezi hükümet ile Erbil yönetimi arasında ortak komite kurulması kararlaştırıldı.

Ekim 2020’de Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmet Başkanlığında Kürdistan heyeti Bağdat’ta dönemin Irak Başbakanı Mustafa Kazımi başkanlığındaki toplantıya katılmış, ardından Şengal’in güvenliği ve idaresi konusunda taraflar arasında bir anlaşma imzalanmıştı.

Görüşmeye, Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert da katılmıştı.

Erbil ile Bağdat yönetimi arasında tartışmalı bölgeler statüsünde bulunan Şengal, Ağustos 2014 yılında IŞİD mensuplarınca işgal edilmiş, Kasım 2015'de Başkan Barzani’nin liderlik ettiği bir operasyonda ilçe merkezi ve çevresi IŞİD’ten geri alınmıştı.

Irak yönetiminin talebi üzerine Peşmerge Güçleri 16 Ekim 2017 yılında Şengal’den çıkmıştı. /Rudaw