Erdoğan'dan ABD'nin kınamasına cevap: 'Gerekirse bedel de öderiz'

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin İsrail üzerinden "Yahudi düşmanı sözlerini şiddetli kınıyoruz" açıklamasına tepki göstererek, "Şayet zulme direnmek ve mazluma sahip çıkmak için bir bedel ödenmesi gerekiyorsa bunu da ödemekten asla çekinmeyeceğiz" dedi.

Erdoğan'dan ABD'nin kınamasına cevap: 'Gerekirse bedel de öderiz'

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla gençlere hitap eden Erdoğan; "İsrail'in zulmü altında inleyen masumların feryatlarına kulak tıkayanlar aslında kendi felaketlerinin zeminini hazırlamaktadır. Eğer bugün Kudüs'te yaşananlara sessiz kalırsak yarın sıranın diğer mukaddes şehirlerimize de geleceğini biliyoruz. Bize 'Erdoğan bu şekilde konuşmamalı' diyorlar. Ne yapmalı, alkış mı tutmalı? Biz zulmü gördüğümüz yerde en yüksek eda ile haykıracağız" diye konuştu.

"Yıkılan evler Filistinlilerin değil insanlığı başına çökmektedir. Bugün İsrail'in zulmü altında inleyen masumların çığlıklarına kulak tıkayanlar aslında kendi felaketlerinin zeminini hazırlamaktadır" diyen Erdoğan, "Filistin'de yaşanan zulme var gücümüzle karşı çıkmaya devam edeceğiz. Eğer bugün Filistin'deki, Suriye'deki, Türkistan'daki kardeşlerimizin başlarına gelene sessiz kalırsak yarın aynı zalimlerin bizim kapımıza da dayanacağını çok iyi biliyoruz. Şayet zulme direnmek ve mazluma sahip çıkmak için bir bedel ödenmesi gerekiyorsa bunu da ödemekten asla çekinmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

Erdoğan, "Bugün tarihin üzerimize yüklediği sorumlulukları fedakarca yerine getirmezsek yaşadığımız toprakları bize zaten çok görenlerin yarın tepemize bineceğini biliyoruz" diye de ekledi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'in Kudüs ve Gazze'ye yönelik saldırılarına yönelik tepkisine ilişkin bir açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Erdoğan'ın "Yahudi halkına karşı düşmanca" ifadeler kullandığını belirterek, "menfur" olarak nitelediği bu söylemi güçlü bir şekilde kınadıklarını duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazartesi günkü açıklamasında İsrail için "katil devlet" ifadesini kullanmış ve ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak ilan etmelerinin İsrail'in kan dökme iştahını artırdığını savunmuştu.

ABD açıklamasında Erdoğan'ın sözleri Türkçede "Yahudi düşmanı" anlamına gelen "antisemitist" olarak niteleniyor.

Price tarafından Salı günü yapılan resmi açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ve diğer Türk liderleri şiddeti daha fazla kışkırtabilecek sözlerden kaçınmaya çağırıyoruz" denildi.

Türkiye'ye, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmayı sona erdirmek için ABD'ye katılması çağrısının yapıldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Antisemitist dilin hiçbir yerde yeri yok. ABD, tüm biçimleriyle antisemitizmle mücadele etme konusunda kararlığa sahip. Antisemitizme sıklıkla eşlik eden, şiddeti ve antisemitizmi destekleyen tehlikeli yalanları da ciddiye alıyoruz. Yalanlara daima gerçeklerle karşı koymalı ve nefret suçlarına adaletle cevap vermeliyiz."