Erdoğan'dan NATO'ya 'YPG' çağrısı

Erdoğan'dan NATO'ya 'YPG' çağrısı

NATO Zirvesi’nde Suriye’nin kuzeydoğusundaki güvenli bölgeye ilişkin projeleri sunacaklarını dile getirdi Erdoğan, YPG’nin terör örgütü olarak sınıflandırılması gerektiğini söyledi.

Erdoğan, Londra’da yaptığı açıklamada, NATO zirvesi ve İngiltere, Fransa ve Almanya'nın katılımıyla yapacakları dörtlü toplantıya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Özellikle Suriye'deki son gelişmeleri bir değerlendirme fırsatımız olacak. Barış Pınarı Harekatı'ndaki gelişmeler ne durumda, nereye geldik, ne oluyor, bunu bir değerlendireceğiz. Bu ülkeler aynı zamanda koalisyon güçleri içerisinde de yer aldıkları için kendilerine düşen görevleri nereye kadar yaptılar, nereye kadar yapıyorlar ve bizim hazırladığımız plan, projeler konusunda da kendilerinin destekleri neler olabilir, onları da bir görüşme fırsatını bulacağımızı zannediyorum.”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Rojava harekatı kapsamında NATO’ya ilişkin eleştirilerinin ardından gelen Erdoğan ve Macron’un söylemleri nedeniyle Türkiye-Fransa ilişkileri gerildi.

Erdoğan, Londra’ya gitmeden önce Esenboğa Havaalanı’nda düzenlediği basın toplantısında, “Terör örgütlerine karşı ilkeli ve kararlı duruş sağlanmasını temin edecek bir değişimi tüm üye ülkelerle gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz” diyerek, YPG’nin terör örgütü olarak sınıflandırılması gerektiğine işaret etti.

Erdoğan: Atılacak her türlü adımın karşısında oluruz

NATO'ya üye bazı ülkelerin YPG'yi tehdit olarak görmediklerini dile getiren Erdoğan, “Ama bu Türkiye için büyük bir tehdit. Türkiye de buna karşılık olarak Baltık savunma planına onay vermedi. Bizim terör örgütü olarak telakki ettiğimiz ve kendileriyle terör mücadelesi verdiklerimizi, NATO’daki dostlarımız terör örgütü olarak kabul etmezlerse atılacak her türlü adımın karşısında oluruz” dedi.

Erdoğan ayrıca, “Üye ülkelerin alternatif aramak yerine NATO'yu ortak tehditler karşısında daha güçlü kılacak çalışmalar içinde olmalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin IŞİD/DEAŞ ile mücadelesine değinen Erdoğan, “DEAŞ ile Suriye'de göğüs göğüse mücadele eden ve örgütü bozguna uğratan tek ülkeyiz. Bazı çevreler art niyetli bir şekilde ülkemizin NATO'ya mensubiyetini gölgelemeye çalışsalar da bizim yerimiz ve duruşumuz bellidir” dedi.