Ermenistan-Azerbaycan sınırında çatışma: 2 Ermeni asker öldü

Ermenistan, Azerbaycan sınırının güneyindeki Siunik bölgesinde Azeri güçler tarafından açılan ateşle iki Ermeni askerin öldürüldüğünü bildirdi.

Ermenistan-Azerbaycan sınırında çatışma: 2 Ermeni asker öldü

Ermenistan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Azerbaycan silahlı kuvvetlerine bağlı birlikler Salı günü (bugün) Nerkin Hand (köyü) civarındaki Ermeni muharebe mevzilerine hafif silahlarla ateş açtı" denildi.

Çıkan çatışmada iki askerin öldüğü ve çok sayıda askerin de yaralandığı belirtildi.

Ancak Azerbaycan sınır muhafızları bunun, Ermeni birliklerinin pazartesi günü yaptığı "provokasyona" bir cevap olduğunu kaydetti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermeni birliklerinin dün geç saatlerde kuzeydoğu’daki Tovuz bölgesinde Kokhanabi köyüne iki kez ateş açtığını bildirmişti.

Ermenistan ise; askerlerinin Azerbaycan mevzilerine karşı iki kez ateş açtığı iddiasının gerçeklerle bağdaşmadığını söyleyerek iddiayı reddetti.

Dağlık Karabağ Azerbaycan'ın kontrolüne geçmişti

Erivan ve Bakü, Azerbaycan'ın geçen yıl çok kısa süren bir askeri operasyonla ele geçirdiği Dağlık Karabağ bölgesi için 2020'de ve 1990'larda iki kez savaştı.

Karabağ'ın neredeyse tüm etnik Ermeni nüfusu (100.000'den fazla kişi) Bakü'nün bölgeye egemen olmasının ardından Ermenistan'a kaçtı ve bu durum bir mülteci krizine yol açtı.

Sınırdaki alevlenme, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in gaz zengini Orta Asya ülkesini yönetmek üzere beşinci dönem için yeniden seçilmesinden kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Aliyev'in, Azerbaycan'ı İran ve Türkiye ile sınırı olan Nahçıvan'a bağlamak için Ermenistan'ın Siunik bölgesinin kontrolünü ele geçirmeye çalıştığı öne sürülüyor.