Erol Mütercimler: İran çökerse, Türkiye’nin 30 dakikalık ömrü var
Haliç Üniversitesi Siyaset bilimi ve Uluslararası Bölümü Öğretim Üyesi DR. Erol Mütercimler, Kişisel Sosyal Medya ağından yaptığı açıklamada, İran’ın çökmesi halinde Türkiye’nin 30 dakikalık ömrü olduğunu belirtti.
Erol Mütercimler’in sosyal medya açıklamalarından satır başları şöyle;
"Dünya sıkışmış durumda. Bölge bu kadar hassasken, Türkiye üzerinde Trump'ın tehditleri, yardımcılarının tehditleri gibi sürekli tehdit geliyor. Bu anlaşılabilir bir şey. 1919'un 100. yılı 2019. Arkası Sevr'in yüzüncü yılı. Yırtıp atmışsın. İçeride siyasal iktidar hatalar yapar, dışarısı siyasal iktidarın tepesine basıyor. İçeride bir süre sonra, 'Allah kahretsin, ne olacaksa artık olsun' denilecek ” dedi.
Erol Mütercimler açıklamasının devamında, “İran'da kadınlar başlarını açıp tepki koyuyor. Müthiş. 15 yıl önce İran'da böyle bir tepki aklınızın ucundan geçebilir miydi?
79 sonrası itibariyle ABD'nin İran'da iç savaş çıkartma ve parçalatma projesi var. Türkiye'de bu 1820'den beri var. Bugünkü meselelerin arkasında ABD var. Bölgede korunması gereken bir İsrail var. Yaşatmak, korumak ve sınırlarını büyütmek için ne yapmak zorundalar?
Ankara'nın karar vericileri bunları bilmiyor mu, biliyor. Önlemlerinizi alın. Bütün istihbarat sizin önünüzde. Çatı çökerse hepimiz altında kalacağız.” Diyerek uyarılarda bulundu.
Mütercimler açıklamasını şu şekilde sonuçlandırdı: “ İran'da darbe olasılığı her geçen daha da artıyor. Türkiye'de darbe olmaz. ABD istemediği sürece Türkiye'de askeri darbe yapılamaz. Çünkü İran gibi değil. Türkiye anında ambargoyu yer. Altından kalkılamaz. İran'ın durumu farklı. Dayanma gücü farklı. Üzerinde bir ambargo var ve kötü sarsılıyor. Darbe olur mu, olur.
İran'da ana sorun rejimin değiştirilmesi. İran petrollerinin üzerine kolay kolay oturamazlar. Ne Irak, ne Venezuela ne Libya, İran.
İran parçalanırsa Türkiye'nin bütünlüklü kalma şansı yüzde üzerinden sıfır. Türkiye, İran'ın parçalatılması projelerinin karşısında durmalıdır. Rejim değişikliği ise, Türkiye'nin burnunu sokacağı bir şey olmamalı. Parçalatılması ve rejim değişikliği farklı bir şey."