Erşat Salihi'den Kerkük açıklaması: Mahkemenin kararını bekliyoruz

Irak Parlamentosu Türkmen Grubu Başkanı Erşat Salihi, Kerkük yerel yönetiminin kurulmasını "yasa dışı" olarak nitelendirdi.

Erşat Salihi'den Kerkük açıklaması: Mahkemenin kararını bekliyoruz

Irak Parlamentosu Türkmen Grubu Başkanı Erşat Salihi, Kerkük yerel yönetiminin kurulmasını "yasa dışı" olarak nitelendirdi.

Salihi, Bağdat'ta Kerkük yerel yönetiminin kurulmasına ilişkin yayımladığı video mesajında, "Bağdat'ta Kerkük yerel yönetiminin kurulması bizi şaşırttı. 

Kerkük yerel yönetiminin kurulmasını "yasa dışı" olarak nitelendiren Türkmen yekili, "Toplantı, Kerkük'te değil Bağdat'ta yasal olmayan bir şekilde yapıldı." dedi.

Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi Başkanı Hasan Turan, dün (11 Ağustos 2024 Pazar) düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunmuştu. 

Bağdat'ta Kerkük Valisi ve İl Meclisi Başkanını seçmek için yapılan toplantının kanun ve anlaşmalara aykırı olduğunu ve kararların iptali için mahkemeye şikayette bulunulacağını söylemişti.

"Bağdat'ta yapılan toplantı da seçim de geçersizdir." diyen Turan, şunları kaydetmişti:

"İl Meclisi Seçim Yasası'nın 13. Maddesi Kerkük'te yönetimin seçim sonuçlarına bakılmaksızın tüm bileşenler arasında adil şekilde dağıtılmasını öngörüyor. Ayrıca söz konusu toplantının bileşenler arasında hiçbir uzlaşı olmadan, Türkmenlerin yokluğunda, vali ile meclis başkanı seçiminin Kerkük değil, Bağdat'ta yapılması açık ve net şekilde yasa ihlalidir."

Toplantıda en yaşlı üye Rakan Cuburi'nin de yer almadığını anımsatan Hasan Turan, "Oturum sonuçlarının hukuka aykırı olduğunu ve iptali için mahkemeye başvuracaklarını belirtmişti.

Bazı siyasi liderleri eleştiren Turan, "Bazı liderler Kerkük'ü kendilerine hizmet etmek için bir uzlaşma kartına dönüştürdüler. Bunun da Kerkük'e hizmet etmekle alakası yok. Bazı partiler seçim dengesinden bahsediyor ama biz Birleşik Irak Türkmen Cephesi olarak seçim sonuçlarını tanımıyoruz; Ayrıca yaklaşan seçimler için seçmen listelerinin yeniden denetlenmesi için federal mahkemeye başvurduk." dedi.

Bazılarının Kerkük'ün sorunlarının görev dağılımıyla çözleceğine inandığını ancak Kerkük'ün sorunlarının organize edilmesi ve bileşenlere arasında güvenin yeniden tesis edilmesi gerektiğini dile getiren Hasan Turan, "Biz toplumların güvenini yeniden tesis etmek için ciddi adımların atılması gerektiğine inanıyoruz." ifadesini kullandı.

10 Ağustos 2024 tarihinde, Kerkük'ün idari yönetiminin kurulması için yapılan il meclisi toplantısı, Bağdat'ın Reşid Oteli'nde gerçekleştirilmişti.

Yapılan toplantıya, KDP, Türkmen ve üç Arap meclis üyeleri katılmamıştı. 

Toplantı kapsamında yapılan oylamada YNK'li Rebwar Taha valilik görevine seçilirken, il meclisi başkanlığına Araplardan Muhammed Hafız getirilmişti.

Türkmenler ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kerkük'te Kürt, Arap ve Türkmenler arasında dönüşümlü valilik modelini önermişti, ancak bu gerçekleşemedi.

16 ve 18 Aralık 2023 tarihlerinde Kerkük ve Irak’ın 14 ilinde il meclisi seçimleri yapılmıştı.

2005 yılından bu yana il meclisi seçimlerinin yapılmadığı Kerkük’te, seçmeneler 18 yıl sonra sandık başına gitmişti.

Partilerin son seçimdeki sandalye sayıları şu şekilde:

Kürtler: 7 sandalye (YNK 5, KDP 2)

Araplar: 6 sandalye

Türkmen: 2 sandalye

Hristiyanlara tahsis edilen 1 sandalye (K24)