Eşi, Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın son dönemlerini anlattı

Geçirdiği beyin kanaması nedeniyle Diyarbakır’da hayatını kaybeden Profesör Doktor Kadri Yıldırım’ın cenazesi yüzlerce kişinin katılımı ile son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törene katılanlar Yıldırım’ın tabutuna Kürdistan Bayrağı bırakmak istedi ancak güvenlik güçleri müdahale ederek engelledi.

Eşi, Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın son dönemlerini anlattı
Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili ve Mardin Artuklu Üniversitesi Eski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım 23 Mart’ta geçirdiği beyin kanaması nedeniyle Diyarbakır’da tedavi gördüğü hastanede dün akşam hayata veda etti.
 
Yıldırım’ın cenazesi Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezarlığı’nda ağıtlar eşliğinde toprağa verildi. Yakınları, siyasetçiler, öğrencileri ve tüm sevenleri Yıldırım’ı son anında da yalnız bırakmadı.  
HDP Batman Milletvekili Dr. Necdet İpekyüz, “Partisi değil, Kürtlüğü önplandaydı. Birliğin bizim için ne kadar önemli olduğunu bilmeliyiz, Mamosta (Kadri Yıldırım) da bunu isterdi” dedi.
 
62 yaşında hayata veda eden Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Kürt dili, kültürü, tarihi ve destanları hakkında 14 kitap yazdı. Yıldırım ayrıca 4 yeni eser üzerine çalışıyordu.

Eşi Canan Yıldırım, “Birgün bilgisayarına baktı ve bana, ‘hanım birkaç yıldır sürdürdüğüm bazı çalışmalarım var. Bitmek üzereler fakat biraz daha düzenlemem gerekiyor. Bu nedenle biraz acele edeceğim ama sen alınma’ dedi. Ben de ona, ‘ama söz ver, kendini yormayacaksın’ dedi. Son 9-10 gündür çok çalışıyor, yoruluyordu” dedi.
 
Kürtler tarafından "Mamosta" (Öğretmen) olarak tanınan Prof. Dr. Mamoste Kadri Yıldırım, Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Kürt Dili ve Kültürü Bölümü kurucularından biriydi. Üniversite yıllarında ders verdiği öğrencileri de onu son anında yalnız bırakmadı.  
 
Mem Wenda, “Hepimiz de çok iyi biliyoruz ki Kadri Hoca birkaç yıl daha kalsaydı daha bir çok çalışmaya imza atacaktı. Elinde yarım kalan çalışmaları vardı” diye konuştu.
 
Öğrencilerinden Mahmut Hocaoğlu da, “Çok mütevaziydi. Onun yaptığını başkası yapsa kanatlanır göklerden inmazdi” dedi.
 
Cenaze töreni esnasında Kürt Dil Hareketi (HezKurd) üyeleri Yıldırım’ın tabutunu Kürdistan Bayrağı ile örtmek istedi. Ancak güvenlik güçleri müdahale ederek engelledi.
 
HezKurd yöneticilerinden Fetullah Elçi, “Bunu kabul etmiyoruz. İtiraz ettiğiniz bayrak Ankara’da, İstanbul’da göndere çekildi. Dünya alem bu bayrağı tanıyor. Tanıdığımız Kadri Hoca, eğer vasiyet etmiş olsaydı, tabutunun Kürdistan bayrağı ile örtülmesini isterdi. Hepimiz de bunu çok iyi biliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
2015’te HDP Siirt milletvekili seçilen Yıldırım, Meclis’teki konuşmalarında da Kürtçe anadilde eğitim, ve Kürtçe önündeki engellerden bahsetmişti.
 
Yıldırım milletvekilliği süresi sona erdikten sonra da çalışmalarına ara vermedi. Son dönemde makale ve yazıları Rûdaw sitesinde yayınlandı.
(Rudaw)