Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış: Türkiye, Suriye Kürtlerine saldırmak yerine onlarla müzakere etmelidir

Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış: Türkiye, Suriye Kürtlerine saldırmak yerine onlarla müzakere etmelidir

Ak Parti'nin kurucu üyelerinden, Ak Parti'nin ilk Dış İşleri Bakanı ve Orta Doğu'da en uzun süre görev yapmış Türk diplomatı olarak tanınan Yaşar Yakiş, Türkiye'ye, Suriye Kürtlerine saldırmak yerine onlarla müzakere edilmesi çağrısında bulundu. 

Yaşar Yakış, Arap News'e yazdığı bir yazıda, Efrine yapılacak bir askeri operasyonun, Türkiye'nin buradan geleceğini düşündüğü tehdide çözüm getirmeyeceğini, ancak bir ağrı kesici etkisi yapabileceğini ileri sürdü.

Yakış'a göre, Suriye Kürtleriyle ilişki kurmanın en iyi yolu, -mümkünse Suriye hükümeti ile işbirliği içinde- bölgenin etnik ve çoğulcu yapısını değiştirmemeleri yönünde ikna etmektir. Bu, Türkiye'nin kendi Kürtleri ile olan çözümü de kolaylaştıracaktır.

YPG'nin etkili isimlerinden Şihanok Dibo, ARA News'İn sorularına verdiği cevapta, "Eski Türk Dış İşleri Bakanının, Türkiye'nin, Kürt projesinde açılım yapma ihtiyacına değinmiş olması mantıklı ve pratik bir anlayış olduğunu ifade etti. Ancak, geçtiğimiz günlerde Türkiye Parlamentosu'nun 'Kürdistan' kelimesinin kullanımına yaptırım getiren değişikliğine gönderme yaparak, Türkiye'nin Türkiye ve Suriye Kürtleriyle barış sürecini başlatacağına inanmadığını da ekledi.

Hala çok geç değil

Şihanok Dibo, Türkiye'nin, eski Osmanlı zihniyetine göre davranarak komşu ülkeleri arka bahçesi olarak gördüğünü söylerek şöyle devam etti: "Herkes biliyor ki YPG, Türkiye'ye bir tek kurşun atmamıştır; aksine Türkiye, Kuzey Suriye ve Rojava ve de tüm Suriye'ye kzueyden gelecek bir saldırı için, sınırını bir hareketlilik ve eğitim alanına çevirmiştir. Bizim öncelikli amacımız, bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması ve tüm bölge halkları arasında ortak yaşama ilkelerini sağlamlaştırmaktır. Ancak, hala, bölge tarihinde yeni bir şerefli sayfa açmak ve geleceğe katkıda bulunmak için çok geç kalınmış değil diyerek gelebilecek müzakere taleplerine kapı araladı.

Türkiye önceliklerini değiştirebilir

Eski diplomat ve dört yıl öncesinde Türkiye'nin Güney Kürdistan baş konsolosu ve Duvar gazetesi yazarı Aydın Selcen'e göre, Rusya'nın, Türkiye'ye Efrin'de yeşil ışık yakma ihtimali yok ve her şeye rağmen, günün sonunda, Kürdistan Bölgesi'ndeki yeni başkanlık yarışı ve bağımsızlık referandumunun etkilerine bağlı olarak, Türkiye önceliklerini değiştirebilir. YPG/PYD/YPJ'yi, düşmanlıkların bitmesine karşı bir taviz olarak Rojava'yı kontrol etmek için kullanabilir Ankara. Bu çok uzak bir ihtimal olsa da, bir olasılık olarak ortada duruyor.