Avrasya Araştırma: Demografi HDP’den taraf gelişiyor

Avrasya Araştırma: Demografi HDP’den taraf gelişiyor

Seçim sistemine katılan yeni gençlerin dörtte üçünün muhalefet partilerine oy verdiğini söyleyen AKAM Başkanı Kemal Özkiraz, araştırma sonuçlarını şöyle aktardı: “CHP’nin oy oranı totalde yüzde 25 ise gençlerin yüzde 40’ı kadar CHP’ye oy veriyor ama HDP’nin oyu yüzde 10-11 olduğu halde, muhalefete oy veren gençlerin yüzde 30- 35’i HDP’ye oy veriyor. Böyle olunca demografi sürekli CHP ve HDP’den yana gelişiyor ama daha çok da HDP’den taraf gelişiyor.”

Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi (AKAM) Başkanı Kemal Özkiraz, seçmen tercihlerine ilişkin analizde, gençlerin HDP’yi tercihinin yüksek olmasına dikkat çekti.

Korona virüsü salgını sürecinde yaptıkları araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Özkiraz, ekonomiden memnuniyetin yüzde 20’lerde olduğunu aktardı.

‘HÜKÜMET OY KAYBEDİYOR’

Özkiraz, “Yurttaşların yüzde 77’si ‘salgından önce ekonomi iyi yönetilmediği için şu anda ekonomik bir sıkıntı çekiyoruz’ diyor. Hane halkı ‘gelirim azaldı’ diyenler yüze 50 iken, ‘arttı’ diyenler sadece yüzde 3. İnsanlar pandeminin sağlıkla ilgili olan kısmından çok ekonomi ile ilgili kısmına odaklanmış durumda. Ekonomide hiç iyi değil. O yüzden de hükümetin ciddi bir şekilde oy kaybettiğini gözlemleyebiliyoruz” diye konuştu.

Özkiraz, “Korona sürecinde açıklanan ölüm ve vaka rakamlarına inanıyor musunuz?” sorusuna yurttaşların yüzde 23 oranında “evet” yanıtı verdiğini, yurttaşların resmi rakamlar üzerinden “başarı hikayesi” okumayacağını söyledi

ERDOĞAN’IN OYU YÜZDE 41

Özkiraz, böyle bir tabloda yapılan erken seçim çağrıları ve seçim çağrıları ve beklentilerine dair, “Bizim anketlerimize göre; hükümetin erken seçime gidebileceği görünmüyor. Duyumlarımıza göre iktidarın yaptığı anketlerde de görünmüyor. Çünkü Cumhur İttifakı’nın toplam oy oranı yüzde 43’te. Erdoğan’a oy veririm diyenler yüzde 41. Bu rakamlar, kararsızlar dağıtıldıktan sonraki rakamlar. Zaten bir hükümet ‘50+1 sisteminden 40+1 sistemine dönelim’ diyorsa, ortada ciddi bir sıkıntı var demektir” diye konuştu.

Seçim sistemine katılan yeni gençlerin dörtte üçünün muhalefet partilerine oy verdiğini, gençlerin muhalefete dönük kara propagandadan etkilenmediğini ifade eden Özkiraz, şunları söyledi: “İYİ Parti gençlerden az oy alıyor. MHP ile kıyasladığımızda da daha az oy alıyor gençlerden. CHP’nin oy oranı totalde yüzde 25 ise gençlerin yüzde 40’ı kadar CHP’ye oy veriyor ama HDP’nin oyu yüzde 10-11 olduğu halde, muhalefete oy veren gençlerin yüzde 30- 35’i HDP’ye oy veriyor. Böyle olunca demografi sürekli CHP ve HDP’den yana gelişiyor ama daha çok da HDP’den taraf gelişiyor. Gençler, dünya okuması daha yüksek olan kesim. Gençler, HDP’yi solun daha da solunda görüyor ve bu yüzden oy veriyor. Birçok genç aktiviste göre, CHP ise sosyal-demokrat merkezde kalıyor. Bu yüzden Kürt olmamalarına rağmen CHP’ye oy vermiyorlar.”