Gelecekleri, babaları gibi olmasın diye tedaviye ihtiyaçları var

Gelecekleri, babaları gibi olmasın diye tedaviye ihtiyaçları var

KRD NEWS - Musul'daki savaş sona erse de ölümle tanışan IŞİD’lilerin geride bıraktıkları çocukları, birer lejyoner olarak ortaya çıkıyor.

IŞİD tarafından beyinleri yıkanarak, çocuksu masumiyetlerini kaybeden çocuklar, IŞİD’in görünmez kurbanları durumunda. Acımasız bir savaşa şahit olan ve daha dünyayı tanıma şanları olmadan ölümcül bir ideoloji ile büyütülen IŞİD’li çocuklar, öldürmek ve savaşmak için eğitildiler. IŞİD’in direk etkisinden uzak olsalar da; IŞİD’li çocuklar gerekli önlemler ve psikolojik rehabilitasyon sağlanmazsa geleceğin en büyük tehditlerinden biri olarak tekrar dünya kamuoyuna sansasyonel eylemlerle kendilerini gösterebilirler.

Bu konuya dikkat çeken en gür seslerden biri eski bir ABD’li diplomat olan Kubat Talabani’nin eşi, Sherri Talabani.

Kürdistan’da faaliyet gösteren SEED adlı gönüllülük esaslı sivil toplum örgütünün başkanlığını yapan Sherri Talabani, IŞİD’li çocukların birçoğunun yardıma muhtaç olduklarını belirterek; bu çocuklara gereken yardım verilmezse gelecekte dünya için büyük bir tehlike olacaklarına dikkat çekiyor.

Bu çocukların IŞİD kamplarında yaşadıklarına işaret eden Sherri Talabani, gelecekte yaşanabilecek tehlikelerle ilgili şu cümleleri söylüyor: "IŞİD eğitim kampındaki çocuklara şiddetten başka hiçbir şey öğretilmedi. Nefret ve şiddet. Cinayete karıştılar, işkence gördüler. Bu gençlik hakkında öğrendiğimiz şey çok uzun süreli bir rehabilitasyona ihtiyaç duyduğumuzdur. Tedavi edilmeyen ve bu travmatik olaylardan muzdarip bu nesil için gerekenler yapılmazsa; dünyayı sadece bir başka cihatçı dalga ya da dönüşüme uğramış El-Kaide ve IŞİD türevlerine şahit olacağız."

SEED Kimdir?

SEED sosyal, eğitimsel ve ekonomik kalkınmayı teşvik etmek ve Irak Kürdistanı'ndaki insani yardımları teşvik etmek için çalışıyor.

Kürdistan bölgesi, Erbil'de yerel tescilli bir yardım kuruluşu olan SEED Vakfı, Kürdistan genelinde çeşitli projeler yürüterek 2014 yılında Sherri Kraham Talabani ve Tanya Gilly-Khailany tarafından kuruldu. SEED Vakfı Yönetim Kurulu, uluslararası bir uzman kadrosuyla Kürdistan'a adil, sürdürülebilir kalkınmaya ve Kürdistan'ın bugün karşı karşıya bulunduğu insani zorluklara değinen tüm meslek grupları.