Gergerlioğlu: Çözüm Kürtlerin kimliğini kabul etmekten geçiyor!

Karaman’da, “Karamanoğlu Mehmetbey Ülkücüleri” isimli bir grup, Kürtçe müzik dinleyip halay çeken öğrencileri darp ederek öğrencilerin sosyal medya hesaplarından “Ahlaksızca davranışımız nedeniyle mukaddes Türk halkından özür dileriz” mesajını paylaştı.

Gergerlioğlu: Çözüm Kürtlerin kimliğini kabul etmekten geçiyor!

Öğrenciler de yaşadıkları darp, tehdit ve baskıyı gündeme getirmesi için, insan hakları ihlallerini ısrarlı şekilde takip eden ve çözüm üretmeye çalışan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile temasa geçti.

Öğrencilerin saldırıdan sonra korktukları için okulu terk etmeyi düşündüğünü ancak onları uzun uğraşlar sonucu bundan vazgeçirdiğini anlatan Gergerlioğlu, bu tür saldırıların önüne ancak Kürt kimliğinin tanınmasıyla geçilebileceğini söyledi.

HDP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu o süreci katıldığı canlı yayınında anlattı.

Muğla Üniversitesi’nde de saldırıların yaşandığını anlatan Gergerlioğlu, “Maalesef ki hayatın her alanında Kürt kimliğine yönelik saldırılar devam ediyor. Kahramanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ve Muğla Üniversitesi’nde son günlerde Newroz dolayısıyla şarkı söyleyerek, halay çeken öğrencilere yönelik saldırılar oldu. Kürt öğrenciler sadece ve sadece Kürtçe şarkı söyleyen, halay çeken, her yerde dinlenen Kürtçe şarkıları kullandıkları için saldırıya uğradılar. Irkçı Ülkü Ocakları grubu tarafından darbedildiler, yurttan çıkarılmaya çalışıldılar. Korkutuldular, tehdit edildiler en sonunda üniversite öğrencilerinin bir kısmı üniversitedeki öğrenim hayatını terk ederek evlerine dönmek zorunda kaldılar” diye konuştu.

“Maalesef devlet eliyle toplum yıllardır ırkçılaştırıldı”

Saldırıların ırkçı ve ayrımcı söylemlerle yakından ilgili olduğunu kaydeden Gergerlioğlu, “Biz olayı duyduk ve öğrencilerle temas ettik. Öğrenciler yaşadıkları tehditleri anlattı. Ülkü Ocakları isimli Türkçü grubun nasıl kendileri üzerinde bir korku ve tehdit havası estirdiklerini anlattılar ve üniversitede öğrenime devam edemeyeceklerini söylediler. Biz de bunun üzerine Mecliste bu durumu gündeme getirdik” dedi.

Saldırının toplumsal bir tarafı olduğunu da ifade eden Gergerlioğlu, “Çözüm Kürtlerin kültürünü, kimliğini kabul etmektir. Maalesef devlet eliyle toplum yıllardır ırkçılaştırıldı. Irkçılaştırılmanın önüne geçmek lazım. Yani bir Kürtçe şarkı karşısında ırkçı gruplar ayağa kalkıp öğrencilerin eğitim hayatında engelleyebiliyorsa demek ki bu işin toplumsal bir tarafı var. Bunun için bu ayrımcı, ötekileştirici politikaları terk etmeli. Toplumsal planda da ırkçı, ayrımcı olaylara müsaade etmemeli ve cezalandırmalı. Yani cezasız kalmamalı” diye konuştu.

Gözaltına alınan yok

Olaylarla ilgili soruşturma başlatıldığı halde halen gözaltına alınan kimse olmadığını belirten Gergerlioğlu, “Muğla'da Gençlik Spor İl Müdürü ile görüştüm. Sorunu halletmeye çalıştık. Karaman'da da Karaman Valisi ile konuştum. Vali bey de olayların son derece üzücü olduğunu, kimsenin ayrımcılığa uğramaması gerektiğini söyledi. adli soruşturma başlatıldığını söyledi. Ancak gözaltına alınan veya tutuklanan hiç kimse yok. Saldırılara göz yumma olayı var.  Saldırı, hakaret, küfür, tehdit, darp yapanlara göz yumma var. Herhangi bir gözaltı ve tutuklama yok. Fakat Karaman Valisi konuyu hassasiyetle karşıladığını ve öğrencilerle de konuşarak bunların üniversiteye dönmesini istediğini söyledi. Ben de öğrencilerle konuştum ve öğrencileri zorla ikna ettim. Gerçekten öğrenciler dönmeyi düşünmüyordu. Öğrenciler Karaman'a dönecekler. Zor bela insanları insanlara üniversiteyi terk etmemeleri gerektiğini söyledim” dedi.

“Saldırı tekrarlanabilir”

Önlem alınmadığı taktirde saldırıların tekrarlayabileceğini ifade eden Gergerlioğlu, “Öğrencilerin babaları ile de konuştum. Bana teşekkür ettiler, öğrencilerin döndükleri zaman saldırıya uğramayacakları konusunda bir güvence yok. Yine saldırılara maruz kalabilirler. Vali beyden teminat aldık, böyle olaylara izin vermeyeceğim dedi ama maalesef ki böyle bir saldırı tehdidi var” dedi. /Rudaw