HDP: "Diyarbakır'da 'Rojbaş' diyerek Kürt meselesi çözülmez"

HDP: "Diyarbakır'da 'Rojbaş' diyerek Kürt meselesi çözülmez"

Partisinin Diyarbakır 1. Olağan Kongresi'nde konuşan Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu konuşmasının başında Kürtçe “Rojbaş” (Merhaba) diyerek selam vermiş ve “Diyarbakır’a gelmek benim için sılaya gelmek gibidir. En zor zamanlarda bu sılaya sığındım ve buradan güç aldım. Diyarbakır da bizi hep muhabbetle bağrına bastı” diye konuşmuştu.

Davuğlu'nun bu sözlerine HDP Grup Başkanvekili Beştaş'tan yanıt geldi.

Beştaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesinin, geçen hafta açıkladığı Türkiye raporunda, vahim değerlendirmelerin yer aldığını söyledi.

Raporda, pandemi koşullarının cezaevlerinde ne kadar ağır seyrettiğinin gözler önüne serildiğini savunan Beştaş, TBMM'nin, bu rapora duyarsız kalamayacağını söyledi.

Beştaş, pandemi sürecinin, cezaevlerindeki görüşü engellemek için bir fırsat olarak kullanıldığını iddia etti. Beştaş, AVM'lerin açık, sahillerin tıklım tıklım dolu olduğu bir dönemde, "Biz tutukluları düşünüyoruz" diyerek görüş yaptırılmamasının iki yüzlülük olduğunu belirtti.

Beştaş, İstanbul Sözleşmesi'nin, HDP'nin gündeminde kalacağını vurgulayarak, "Biz kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeye izin vermeyeceğiz. Kadının adını silmeye ve sadece aile olarak tanımlamaya dönük bir politika var. Sözleşmenin, dine ve kültürümüze aykırı olduğu söyleniyor. Bu büyük bir yalan. Çünkü sözleşmede dine dair doğrudan hiçbir madde yok. 'Sözleşme, boşanmayı artırıyor' deniliyor. Bu da başka bir yalan, sözleşmede, evlenme ya da boşanmayı teşvik edici hiçbir madde yok." diye konuştu.

“KÜRT HALKININ BUNA KARNI TOK”

: Kürt sorunu Türkiye’nin meselesidir. Sadece Kürtlerin sorunu değildir. Kürt meselesini çözülmemesinden bütün Türkiye zarar görüyor. Sadece Diyarbakır’a giderek ‘Rojbaş’ diyerek güzel sözler söyleyerek Kürt meselesi popülist politikalarla çözülmez. Davutoğlu da Diyarbakır’a gitmiş ‘rojbaş’ diyerek bir kaç güzel cümle sarf ederek Kürtlerin oyunu alabileceğini sanıyor. Ama Kürt halkının karnı tok. Demirel’den Çiller’den Mesut Yılmaz’dan daha nicelerinden iyi biliyor. Kürtler sadece bir oy deposu olarak görülmekten, güzel sözler söylenmesine çok tanık oldu. O güzel sözler söyleyenlerin Kürtlere neler yaptığı hafızamızda diridir. Kürt halkının iradesi yok sayılarak çözüm mümkün değildir. bunun için HDP vardır. HDP Türkiye’de herkesin temsil edildiği bir partidir. Biz 83 milyonun iradesiyle birlikteliği ile bu sorunun çözülebileceğini söylüyoruz. Hep birlikte bu mücadeleye yürütelim ve çözümüne ortak olalım diyoruz. Siyaset yapma iddiası olan herkesin Kürt sorunu konusunda tavır belirleme, AKP ve MHP iktidarının inkâr politikalarının Kürt halkının yanında tavır almaya çağırıyoruz. Kürt halkını yok sayarak haklarını inkâr ederek varılacak yer demokrasi mezarlığından başka bir şey değildir. Hiç kimse iktidara nefes aldıracak siyasi operasyonlar yapmak için Kürt sorununu araçsallaştırmasın. Kürt sorununu çözmek isterken AKP ve MHP’nin inkârcı politikalarını mahkum ederek karşısında durarak işe başlayabilirler. Davutoğlu’na son bir sözüm Diyarbakır konuşmasını dikkatle dinledik, Kürt sorununa yaklaşımı, partimize ve Kürtlere dönük saldırılar karşısında ne yaptığını hatırlatmayacağız. Çünkü herkes bunu hatırlıyor Silopi’yi, Sur’u, Cizre’yi hatırlatmaya gerek yok. Kaldırılamayan cenazeler var daha.