HDP, yeni bir evreye geçiyor: Demokratik Anayasa

HDP, yeni bir evreye geçiyor: Demokratik Anayasa

Ekrem İmamoğlu'nun 23 Haziran İstanbul seçimlerini kazanmasında büyük bir rol oynayan HDP, şimdi siyasetinde yeni bir evreye geçiyor ve 'demokrasi ittifakı' ile 'demokratik Anayasa' için çalışmalar başlatıyor.

Seçim maratonunun ardından ilk kez toplanan HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), üçüncü yol inşası adı verilen bir süreç ışığında, demokrasi ittifakı ve demokratik Anayasa için harekete geçti. 

Toplantı HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli başkanlığında gerçekleştirildi.

Mezopotamya Ajansı'dan Diren Yurtsever'in haberine göre, toplantıda seçim sonuçları, seçim öncesii Abdullah Öcalan’dan gelen mektup, örgütlenme meselesi gibi konular ele alınırken, 23 Haziran'daki başarının ardında HDP'nin 31 Mart öncesi hayata geçirdiği stratejinin etkili olduğu belirtildi.

Haberde şu detaylara yer verildi:

"Seçim sonucuyla birlikte Öcalan tarafından kaleme alınan mektup ve Eş Genel Başkanlar Buldan ve Temelli’nin imzasıyla bu konuda yayınlanan açıklama üzerinde de duruldu. Yürütülen tartışmalarla Öcalan’ın mektubuna ilişkin, Temelli ve Buldan imzası ile yapılan açıklamanın “İstanbul seçimleri sonrasında HDP tarafından yürütülecek politikaların yol haritası” olarak görülmesi yönünde eğilim gösterdi. 

Yine Öcalan’ın mektubunda yaptığı uyarılar üzerine yapılan değerlendirmelerde, Cumhur ve Millet ittifakı kamplaşmasının Türkiye’yi ikili parti sistemine entegre etme ve dolayısıyla da Türkiye’nin çok renkli, çok kimlikli, farklılıkları barındıran bütün toplum kesimlerini, kimliklerini bu iki bloğa mahkum ve mecbur etme yaklaşımı olarak değerlendirildi. Bu anlamda Öcalan tarafından yapılan uyarıların önemine işaret edilerek, “Bu kamplaşma ve kutuplaştırma siyaseti başta Kürt sorunu olmak üzere tüm sorunların hem kaynağı hem de bu sorunların çözümünü engelleyen temel etken” tespitinde bulunuldu."

Öcalan'ın da mektubunda vurguladığı üçüncü yola dairse, kutuplaşma ve kamplaşmanın dışında, herkesi kapsayacak bir siyaset yaratma çabasına vurgu yapıldı. 

Demokratik Anayasa konusunda ise, tüm taraflarla diyalog geliştirilmesi, değiştirilmesi öngörülen yasal düzenlemelere ilişkin hem iktidarı hem de muhalefeti duyarlı kılacak çalışmalar yapılması ve bunun için de heyetlerin oluşturulması kararlaştırıldı. 

HDP’nin oluşturacağı heyetlerin önümüzdeki günlerde, ilgili taraflarla hızlıca görüşmelere başlayacağı öğrenildi.