Guardian: IŞİD'in yabancı savaşçıları örgütten kaçıp Türkiye'ye teslim oluyor

Guardian gazetesinin özel haberine göre, 2013'ten bu yana Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne katılmak üzere Suriye'ye giden Batılıların, örgütten kaçmaya başladığı ve Türkiye sınırında teslim oldukları belirtiliyor.

Guardian: IŞİD'in yabancı savaşçıları örgütten kaçıp Türkiye'ye teslim oluyor

Gzetenin haberine göre IŞİD Suriye ve Irak'ta toprak kaybettikçe yabancı savaşçılar kaçıp ülkelerine dönmeye çalışıyorlar. Çok sayıda yabancı savaşçı Suriye'den Türkiye'ye geçiyorlar. Son olarak en az iki İngiltere vatandaşı ve bir ABD vatandaşı Türk askerlerine teslim oldu. Yirmili yaşlarında İngiltere vatandaşı Stefan Aristidou ve Amerikalı Paul Kleman en son teslim olanlardan.

Yabancı militanlar büyükelçiliklerini arıyor

IŞİD içerisindeki kaynaklar da örgüt içerisindeki yabancı savaşçı sayısının hızla azaldığını anlatıyor.

Özellikle IŞİD'in Suriye'deki kalesi Rakka'nın yanı sıra Tabka'nın yabancı savaşçıların yoğun olarak yaşadığı bölgelere olduğu, şimdiyse her iki yerleşim yerinin de ABD destekli silahlı güçler tarafından baskı altına alındığı vurgulanıyor.

Avrupa ve Türkiye'deki yetkililer, 2013'ten bu yana IŞİD'e katılmış olan çok sayıda yabancının diplomatik temsilciliklerle temas kurarak Suriye'yi terk etme planları yaptığını anlatıyor.

IŞİD ideolojisine inanmaya devam eden bazı yabancı savaşçıların ise Türkiye üzerinden kaçak yollarla Avrupa'ya dönüp yeni saldırılar düzenlemeyi hedefledikleri de ifade ediliyor.

2013'ten bu yana yaklaşık 30.000 yabancının IŞİD'e ve Suriye'deki diğer cihatçı örgütlere katıldığı tahmin ediliyor.

ABD, 25.000 kişinin çatışmalarda öldürüldüğünü düşünüyor.