'Güvenli bölge Rusya'nın planlarını engelledi'

'Güvenli bölge Rusya'nın planlarını engelledi'

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Sözcüsü Loqman Ehme, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ABD'nin Türkiye tarafından Suriye'nin kuzeydoğusundaki duruma ilişkin olarak sunulan meşru talepleri göz önünde bulundurmaya hazır olmadığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tutumunun anlaşılır olduğu yönündeki açıklamalarına yanıt verdi. Ehme, Türkiye ile ABD arasında Suriye’nin kuzeyinde kurulması konusunda anlaşmaya varılan güvenli bölgenin Rusya’nın planlarının önünde engel olduğuna dikkat çekti.

ANHA’ya konuşan Ehme, Lavrov’un açıklamalarına tepki göstererek Rusya gibi güçlerin, Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırması için Türkiye’yi kışkırttığını belirtti.

Ehme “Rus yetkililerin açıklamalarından anlaşılıyor ki Rusya, Suriye krizinin barışçıl bir şekilde çözülmesini istememektedir. Krizin mevcut haliyle devam etmesini, Suriye için siyasi kararlar verebilmek için askerî varlığını sürdürmeyi amaçlamaktadır” ifadelerini kullandı.

Güvenli bölgenin hem sınır hattında güvenliği hem de Özerk Yönetim bölgelerinde istikrarın devam etmesini sağladığını belirten Ehme “Özerk Yönetim olarak başından beri Suriye krizinin barışçıl çözümünden yana olduğumuzu, bununla birlikte topraklarımıza yönelik her türlü saldırıya karşı durmaya hazır olduğumuzu belirttik. Suriye’deki mevcut krizin çözümü için diyalogdan yanayız” dedi.

Türkiye ve Suriye yönetimi arasındaki Adana mutabakatına ilişkin de konuşan Ehme “ Bu anlaşmayla Türkiye’nin çeşitli bahanelerle Suriye topraklarına geçebilmesinin önü açıldı. Ancak sınır güvenliği mekanizması böyle bir şeyin gerçekleşmesinin engelliyor ve bölgedeki askerî meclislerle sınır güvenliğinin sağlanmasını sağlıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Ehme şöyle devam etti:

“Sınır güvenliği mekanizması, Türkiye’yi Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırtarak bölgede yeni karışıklar çıkmasını hayal eden Rusya’nın tüm planlarını boşa çıkardı. Rusya, ayrıca Türk devletinin yanı sıra İran ve Suriye rejiminin de bölgeye yönelmesini amaçlıyordu.”