PYD eşbaşkanı: Anayasa komisyonunda olmamıza iki kesim engel oluyor

PYD eşbaşkanı: Anayasa komisyonunda olmamıza iki kesim engel oluyor

Demokratik Birlik Partisi (PYD) eşbaşkanı Şahoz Hesen yaptığı açıklamada, Türkiye ve Suriye rejiminin yeni oluşacak anayasa komisyonuna özerk yönetim temsilcilerinin katılmasına engel yarattıklarını belirtti.

 'aawsat Londra'ya açıklamalarda bulunan PYD eşbaşkanı Şahoz Hesen, özerk yönetimin temsilcilerinin içinde yer almadığı bir anayasa hazırlama komisyonunun başarılı olma şansının olmadığını ifade etti.

Uluslararası koalisyonda yer alan bazı devletlerin (ABD, Fransa, İngiltere, Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün) kendilerini bu komisyonda yer almaları için desteklediklerini belirten Şahoz Hesen, Rusya'nın da bir çok defa yaptığı açıklamalarda Kürt temsilcilerinde bu anayasa hazırlama komisyonunda yer alması konusunda görüşlerini bildirdiğini dile getirdi.

Şahoz Hesen konuşmasının devamında, anayasa hazırlama çalışmalarına özerk yönetim temsilcilerinin katılmasına, Türkiye ve Suriye rejiminin engel oluşturduklarını açıkladı. Suriye rejimi ve muhalefet'de dahil bütün taraflarla görüşebileceklerini açıklayan Şahoz Hesen, şuan Suriye rejimi ile direk bir görüşmelerinin olmadığına vurgu yaptı.

2018 yılında gerçekleşen Soçi konferansında Suriye için yeni bir anayasa hazırlama komisyonunun kurulması kararı alındı. Fakat şimdiye kadar bu konuda herhangi somut bir adım atılamadı.

Uluslararası Heyet Temsilcisi Geir Pederson bir kaç gün önce Şam'da yaptığı açıklamada, hükümet temsilcileriyle görüşmeler yaptıklarını ve anayasa komitesinin oluşturulması hususunda gözle görülür bazı gelişmelerin olduğunu belirtti.

BM, yeni Suriye anayasası komitesinin Suriye siyasi krizinin çözümü temelinde oluşturulmasını dile getirdi. Fakat şimdiye kadar bu komite için üye belirleme konusunda herhangi bir uzlaşı sağlanamadı.

Suriye rejiminden 50, muhalefet temsilcilerinden 50 ve sivil toplum örgütlerinden 50 üye olmak üzere yeni Suriye anayasasının belirlenen 150 üye tarafından hazırlanması kararı alınmıştı.