Özerk Yönetim: 'Semelka-Peşhabur kapısının açılmasını istemeyenler var'

Rojava Özerk Yönetimi Sözcüsü Lokman Ehmê, Rojava ile Kürdistan Bölgesi arasındaki Semelka-Peşhabur kapısının geçici değil, daimi açılması için çaba sarf edildiğini söyledi. Öte yandan konuyu ele almak için Rojava’dan bir heyetin Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret edeceği öğrenildi.

Özerk Yönetim: 'Semelka-Peşhabur kapısının açılmasını istemeyenler var'

Kürdistan Bölgesi ile Rojava arasındaki tek sınır kapısı olan Peşhabur-Semelka sınır kapısında 15 Aralık’ta gösteri düzenleyen PYD’ye bağlı Devrimci Gençlik Hareketi üyeleri, Peşhabur tarafındaki güvenlik güçlerine saldırmıştı.

Sınır Kapısı Müdürü Şewket Berbihari, kapıda çadır kuran eylemcilerin güvenlik güçlerine taşlı ve molotoflu saldırı düzenlediğini ve bazı güvenlik görevlilerin yaralandığını duyurmuştu.

Bu saldırının ardından Kürdistan Bölgesi tarafından kapı gidiş gelişlere kapatılmıştı.

Rûdaw Radyo’da yayınlanan “Çavê Sêyem” (Üçüncü Göz) programına konuk olan Rojava Özerk Yönetimi Sözcüsü Lokman Ehmê, kapının açılması için arabuluculuk çabaları olduğunu ancak henüz bir sonuca varılamadığını söyledi.

Ehmê, “Semelka ve Peşhabur yönetimlerinin bir kez daha bir araya gelerek bir sonuca varması için çabalar oldu. Kapının geçici değil, kalıcı olarak açılması olarak açık kalması için yürütülen çabalar epey ilerledi ancak şimdi sonuç bekliyoruz. Kapının açılmasını isteyen çok hayırsever olduğunu biliyoruz ama bir o kadar da kapının açılmasını istemeyenler var” dedi.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, konuyu ele almak için Rojava’dan bir heyetin Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etmesi planlanıyor. Ancak bu konuda net bir tarih yok.

Duhok’taki Xani Kültür Derneği Başkanı İhsan Amedi de aynı yayında konu hakkındaki engellerin açılması için girişimlerin sürdüğünü belirtti.

İhsan Amedi, “"Gerçekten de kapının açılmasını isteyen hayırseverler var. Hem Rojava, hem Kürdistan Bölgesi ve hem de ABD tarafından kapatmanın kapanmasına neden olan sebeplerin ortadan kaldırılmasına yönelik çabalar var. Eğer iyi niyet göstergesi olur ve taraflar bir birleri için sorun çıkarmayacaklarını teyit ederse kapı açılır” diye konuştu.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler ve ABD, Irak hükumeti ile Rabia-Til Koçer sınır kapısının yeniden ulaşıma açılması konusunda görüşmeler gerçekleştirmişti.

Rabia kasıpı Irak’ın, Til Koçer ise Suriye hükumetinin kontrolü altında bulunuyor.

Rûdaw’a konuşan bir kaynak, Rabia-Til Koçer sınır kapısı meselesinin Semelka-Peşhabur kapısı kapanmadan önce gündeme geldiğini, ancak taraflar arasında kessin bri anlaşmanın söz konusu olmadığını söyledi.

Öte yandan Rusya’nın da Til Koçer sınır kapısının açılması için Şam yönetimi ve Özerk Yönetim ile diyalog halinde olduğu öğrenildi. /Rudaw