Haber Analiz/IŞİD'in İran saldırılarının perde arkası
KRDNews Haber Merkezi
Bugün sabah saatlerinde İran’ın başkenti Tahran’da gerçekleşen saldırılarda 13 kişinin yaşamını yitirdiği ve 4 kişinin ise saldırgan grubun elinde rehin olarak tutulduğu belirtildi.
Bugün sabah saatlerinde İran’ın başkenti Tahran’da bulunan İran Meclisi ve Ayetullah Humeyni Türbelerine düzenlenen saldırılarda şimdiye kadar aralarında saldırganların da bulunduğu 1’i intihar bombacısı 7 kişi yaşamını yitirirken 4 kişinin ise saldırganların elinde rehin tutulduğu bildirildi.
Ayetullah Humeyni Türbesi'ne yönelik saldırıda 1’i intihar bombacısı ve 1’i de İran güvenlik görevlisinin olduğu 5 kişinin öldüğü bildirilirken ve polisin saldırıyı takiben bir kadını tutukladığı belirtildi.
İran Meclisine yönelik saldırının ise silahlı 4 kişi tarafından gerçekleştiği öğrenildi. Gerçekleşen saldırıda 7 kişi yaşamını yitirirken 4 kişi ise halen saldırgan grubun elinde rehin olarak tutuluyor. İran Meclisine yönelik saldırıda rehin alınan siviller, zaman zaman silahlı saldırganlar tarafından Meclisteki odaların pencerelerinden gösteriliyor.
Suudi Vahabiliği-İran Şiiliği Savaşının Bir Başka Perdesi Mi?
Şimdiye kadar 13 kişinin öldüğü, 4 kişinin ise rehin alındığı saldırıların sorumluluğunu ise IŞİD üstlendi. İran’da nüfusun çoğunluğunu Şiiler oluşturmakla beraber, IŞİD gibi sunni örgütler Şii inancını putperest sapkınlık olarak nitelendiriliyor. Saldırıların gerçekleştirildiği noktalar göz önünde bulundurulduğunda IŞİD tarafından üstlenilen saldırıların 2 farklı özelliği bulunmakta.
İran Meclisine düzenlenen saldırı, İran’ın IŞİD ile Suriye ve Irak’ta savaşan Şii Haşdi Şabi Milisleri ile Lübnan Hizbullahı’na verdiği ekonomik ve siyasi destek. Bu destekten dolayı IŞİD’in İran Meclisini siyasi bir hedef olarak saldırdığı ön görüsü hakim.
İkinci olarak Ayetullah Humeyni Türbesine yapılan saldırı ise Vahabi İslam görüşünü benimseyen IŞİD’in Şii İslam öğretisini putperestlik ve İslam dışı olarak nitelemesi. Bu sebeple Ayetullah Humeyni Türbesine gerçekletirilen saldırının nedeni olarak ise dini sebep ön plana çıkıyor.
Suudi Arabistan-İran Savaşına Ne Kadar Yakınız?
Vahabi Suudi İslamcılığı ile Şii İran İslamcılığının rekabeti, üstü kapalı bir İran-Suudi Arabistan savaşının yaşandığını göstermekte. Suriye ve Irak’ta sunni örgüt ve oluşumlar Suudi Arabistan tarafından desteklenirken; Şii unsurlar da İran ve Suriye tarafından destekleniyor.
Suudi Arabistan ve İran her ne kadar birbirleri ile açıktan savaşmasa da destekledikleri paramiliter fanatik örgütler aracılığı ile sahada birbirleriyle etkin bir mücadele içindeler.