Hamaney: Batıyla anlaşabiliriz ama...

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Tahran'ın Batı ile nükleer anlaşma imzalamakta bir sorunu olmadığını ancak bunun ülkenin nükleer endüstri altyapısını etkilememesi gerektiğini söyledi

Hamaney: Batıyla anlaşabiliriz ama...

ABD ile 2015’te varılan nükleer anlaşmayı yeniden canlandırmak için Tahran ve Washington arasındaki dolaylı görüşmeler, Eylül ayında İran'da ülke çapındaki gösterilerin başlamasından ve güvenlik güçlerinin protestoculara şiddetli baskı uygulamalarından bu yana askıya alındı.

Dini lideri Hamaney bugün Tahran'da, İran'ın nükleer “başarılarını” gösteren bir fuarı ziyaret ederek burada nükleer teknoloji alanında çalışan İranlı bilim insanları ve yetkililerle bir araya geldi. Hamaney, ülkesinin nükleer endüstride kaydettiği ilerlemeleri övdü ve Batı ile bir anlaşmaya varılacaksa nükleer endüstrisi altyapısının sağlam tutulması gerektiğini vurguladı.

“Nükleer silah üretme irademiz olsaydı yapardık”

İran devlet medyası Hamaney'in "Anlaşmada yanlış bir şey yok, ancak nükleer endüstrinin altyapısına dokunulmaması gerekiyor" sözlerini öne çıkardı.

Hamaney, nükleer silah üretme iddiasının Tahran'ın "düşmanları" tarafından İran'ın bilimsel ilerlemesini engellemek için kullanıldığını savunarak, ülkenin nükleer silah geliştirmekle herhangi bir ilgisi olduğunu yalanladı.

Hamaney, “Bu İslami bir temel olmasaydı ve nükleer silah üretme irademiz olsaydı, bunu yapardık ve düşmanlar da bizi durduramayacaklarını biliyorlar” dedi.

JCPOA, 2015 yılında İngiltere, Fransa, Çin, Almanya, Rusya, İran ve Amerika Birleşik Devletleri arasında imzalandı ve Tahran'ın nükleer silah geliştirmeye yetecek kadar uranyum zenginleştirmemesini sağlamak için nükleer programında kısıtlamalar karşılığında yaptırımların hafifletilmesini teklif etti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2018'de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildi. Nisan 2021'den bu yana JCPOA'yı eski haline getirmek için İran ve ABD arasında Avrupa Birliği'nin arabuluculuğunda ara sıra yapılan görüşmeler, geçen yıl Eylül ayında çıkmaza girdi.