Hamas-İsrail çatışmasında son durum! Bilanço ağırlaşıyor

İsrail basınına göre Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısı 250'ye yükselirken, İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanında ölü sayısı 232’ye yükseldi.

Hamas-İsrail çatışmasında son durum! Bilanço ağırlaşıyor

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 232 kişinin öldüğünü, 1697 kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail basını ise Gazze’den atılan roketlerden dolayı İsrail’de 250 kişinin öldüğünü, 1104 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

İsrail’de savaş durumu ilan etti. 

Öte yandan İsrail genelindeki okullarda yarın eğitime ara verildiği bildirildi.

Ne olmuştu?

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, sabah İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı bir saldırı başlattığını duyurmuştu. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken silahlı gruplar da bölgedeki yerleşim yerlerine girmişti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yakın bölgeleri, sabah erken saatlerde roket atışları nedeniyle çalan sirenlerle uyandı. İsrail ordusu, 06.30'da ülkenin güneyindeki bölgelerde Gazze'den atılan roketler nedeniyle siren çaldığını duyurdu.

Bu duyurudan sonra Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı Operasyonu"nu başlattıklarını açıkladı.

Dayf, ilk aşamasında İsrail'e 5 bin roket ve havan fırlattıklarını belirterek "İsrail'in ihlallerine karşı bir çizgi çekme kararı aldık, İsrail'e karşı Aksa Tufanı operasyonunu başlattık." ifadesini kullandı.

Bu duyurudan kısa süre sonra İslami Cihad Hareketi, yayımladığı bildiride Kassam ile hareket edileceğini açıkladı. İsrail ordusu da atılan roketlere karşılık Gazze'ye saldırı başlattığını açıkladı.

Filistinli gruplar çok sayıda İsrailli askeri ve bazı sivilleri esir alarak Gazze Şeridi'ne götürdüğü bildirildi.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığını açıklamıştı.

İsrail savaş durumu ilan etti

Filistinli grupların sınır bölgelerine yakın İsrail topraklarına sızmasının üzerinden saatler geçse de Tel Aviv yönetimi sessizliğini uzun süre korudu.

Sessizliği ilk olarak İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant bozdu. Gallant, roketlerin ateşlenmesinden yaklaşık 4 saat sonra yaptığı görüntülü açıklamayı sosyal medya hesabından paylaştı.

Açıklamada Gallant, "Hamas'ın İsrail'e savaş başlatarak büyük bir hata yaptığını" söyledi. Savunma Bakanı ayrıca İsrail'in büyük çaplı olaylarda veya savaşlarda başvurduğu yöntem olan ülkedeki yedek askerlerin göreve çağrılması kararını da onayladı.

Öte yandan Hamas, Gazze Şeridi’nin güneydoğusundaki İsrail’e ait Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı ile çevresindeki askeri noktanın ele geçirildiğini savundu.

Sosyal medyada ise esir alınan İsrail askerleri ve bazı sivillerin Gazze'ye getirildiğine ilişkin görüntüler dolaşmaya başladı.

Filistinli gruplar, "Aksa Tufanı"nda çok sayıda İsrail askerinin esir alındığını açıkladı.

Sabah saatlerinde Gazze'den roket atışları yoğun şekilde devam etti. Sınıra yakın bölgelerin yanı sıra başkent Tel Aviv ve Batı Kudüs'te de sirenler sık sık duyuldu.

Gazze sınırına yakın Aşkelon, roket atışlarından en çok etkilenen yerleşim bölgelerinden biri oldu. Kentte roket isabet eden birçok noktadan dumanlar yükseldi.

İsrail, Gazze'ye hava saldırısı başlattı

İsrail ordusu, roket atışlarının başladığı andan yaklaşık 4 saat sonra Gazze Şeridi'nde Hamas'ın askeri koluna ait hedeflere çok sayıda uçakla hava saldırısı başlattığını duyurdu.

Bölgede bazı devlet binalarının da aralarında bulunduğu yerlerin vurulmasına ilişkin görüntüler yerel basında yer aldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da saatler sonra "Aksa Tufanı" sonrası yaşanan gelişmelere ilişkin görüntülü açıklama yayımladı. Netanyahu, "bunun bir operasyon veya karşılıklı saldırı değil, savaş olduğunu ve bu savaşı kazanacakları" ifadesini kullandı.