PYD Eşbaşkanı: Suriye'nin bölünmesini istemeyiz bağımsız Kürdistan planımız yok

PYD Eşbaşkanı: Suriye'nin bölünmesini istemeyiz bağımsız Kürdistan planımız yok

Sputnik'e konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD)'nin yeni Eşbaşkanı Şahoz Hasan, Suriye'nin bölünmesini istemediklerini söyleyerek, Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in ‘Kürtlerle özerkliği müzakere edebiliriz' açıklamasını, olumlu olarak değerlendirdi ve ‘diyaloga açığız' dedi.

YPG'nin siyasi kanadı olan PYD'nin eşbaşkanı olarak seçilen, Şahoz Hasan, Sputnik'in sorularını yanıtladı. Suriye yönetiminin, ‘Özerkliği müzakere edebiliriz' açıklamasını, ‘geç kalmış bir açıklama' olarak değerlendiren Hasan, "Diyaloga açığız. Bizim Suriye devletinden ayrılma gibi bir düşüncemiz yok. Bağımsız bir Kürdistan kurma hedefimiz yok. Bunu söyleyenler doğru söylemiyor. Biz Suriye'nin bölünmesini istemiyoruz" dedi.

‘Rusya çözümün yolunu açabilir'

Rusya ve ABD ile ilişkilerini de değerlendiren PYD eşbaşkanı, "Rusya ile iyi görüş alışverişlerimiz vardır, Özellikle Afrin konusunda…" diyerek ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini belirtti. Rusya'nın Suriye'deki krizin çözümünde önemli bir rol oynayabileceğini de belirten, Hasan, şöyle devam etti:

"Rus yetkililerinin "Kürtlersiz Cenevre ve diğer toplantılar sonuç getirmez" açıklamalarını önemli görüyoruz. Rusya, Kürtlerin bu toplantılara katılımı konusunda bir çözüm yolu açabilir. Bir çözüm yolunu ciddi anlamda açabilir. Ve bizler de bu toplantılara katılırsak demokratik barışçıl siyasi bir çözüm çıkabilir."

‘ABD ile siyasi ilişkilerimiz var ama yeterli düzeyde değil"

Rakka'da ABD öncülüğünde Türkiye'nin PKK'nın Suriye'deki uzantısı olarak tanımladığı YPG ana omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından yapılan operasyonla ilgili olarak da konuşan Hasan, Washington'la ilişkilerini, ‘teröre karşı savaşta işbirliği' olarak nitelendirdi.

PYD'nin yeni eşbaşkanı, şöyle konuştu:

"ABD ve koalisyon güçleriyle birlikte IŞİD'e karşı savaşıyoruz. Birlikte IŞİD'e karşı büyük başarılar elde ettik. Suriye'nin kuzeyinde teröre karşı mücadelemiz kutlamaya değerdir. Suriye sorununun siyasi çözümü konusunda ABD ve Rusya'nın yardımlarını umut ediyoruz. Biz Rusya ve ABD ile iyi ilişkiler geliştirerek onların yardımlarıyla da Suriye sorununun siyasi yolla çözülmesini istiyoruz. ABD ile askeri alanda işbirliğimiz, siyasi alanda görüşmelerimiz var ancak istenen düzeyde değil."

‘Türkiye'nin Afrin müdahalesine karşı hazırlığımız var'

ABD ile siyasi ilişkilerini daha da geliştirmek istediklerini belirten PYD Eşbaşkanı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi olan, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve ABD ile ilişkilere çok önem verdiklerini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politikasının ‘Kürt karşıtlığı olduğunu iddia eden, Hasan, "Biz Kürt halkı olarak barışseveriz ve bir arada yaşıyoruz. Kürtlerin kabulü olursa sorunlar çözülür" dedi.

Türkiye'nin olası Afrin müdahalesine karşı, tavırlarının ‘direniş' yönünde olacağını öne süren Hasan, "Afrin Kobani'den az değildir. Afrin'de direniş için iyi hazırlıklar yapmıştır" şeklinde konuştu.Suriyeli Kürtler'in ve PYD'nin, ‘Federal Suriye'den yana olduğunu açıklayan, PYD Eşbaşkanı, şöyle devam etti:

"Kuzey Suriye Federal projesini istiyoruz. Federal projemiz demokratik özerklik temeli üzerinde yürüyor. Biz tüm Suriye için federal projeyi öneriyoruz. Çare birlik içinde demokratik federal bir Suriye'dir. Diyaloga açığız. Şimdiye kadar Cenevre ve Astana'da görüşmelere dahil edilmedik. İster Cenevre'de, Astana'da ve isterse Suriye'de Suriye sorununun siyasi yolla çözülmesi için yapılacak görüşmelere biz de katılmak istiyoruz.

‘Rusya ağırlığını koyarsa, Şam'la sorun çözülür'

Suriye'deki savaşın birkaç yıl daha sürebileceği iddiasında bulunan PYD eşbaşkanı, IŞİD'in tamamen temizlenmesinin ardından müzakerelerin başlaması gerektiği konusunda, tarafların hemfikir olduğunu belirterek, bunun önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Suriye'de IŞİD'in temizlenmesinin ardından, Suriye Ordusu ile YPG arasında çatışmaların yaşanabileceği ihtimalini dışlamadıklarını da belirten, Hasan şunları ifade etti:

"Rusya ağırlığını koyarsa diyalog ve sorunların çözülmesi açısından iyi bir imkan ortaya çıkmış olur. Sorunların diyalog ve çözümle sonlandırılmasını istiyoruz. Biz umut ediyoruz ki imkan olur siyasi bir çözüm olur ve federal bir sistem için diyalog görüşme imkanları olur. Eğer Şam yönetimi buna hazırsa biz de buna hazırız."

‘Barzani ile ilişkilerimiz iyi değil'

KBY'deki referandumu da değerlendiren Hasan, Mesud Barzani'nin partisi KDP ile ilişkilerinin iyi olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"KDP ile ilişkilerimiz son dönemlerde pek iyi değildir. Bu durum onların siyasetinden kaynaklanıyor. Bizi daha fazla ambargo içerisine koymak istiyorlar. Ulusal tavır ve birliktelik konusunda bizim tavrımız açıktır. KDP'nin ise ne olacak bunu bilmiyoruz. Yakın zamanda Celal Talabani'nin vefatı nedeniyle bölgeye bir ziyaret ettik. Başsağlığında bulunduk. Ancak anmada Mesut Barzani ile herhangi bir siyasi görüşme yapmadık. Sadece bir selamlaşmamız oldu."

‘Erbil'e referandum eleştirisi: İttifakla yapılmalıydı'

KBY bölgesinde gerçekleşen referandumu da eleştiren Hasan, ‘halkın iradesine saygılıyız' diyerek şu ifadeleri kullandı:

"Biz referandum geniş katılımlı bir ittifakla yapılabilmesini umut ediyorduk. Parlamento açılmalıydı ve siyasi sorunlar ile diğer sorunların çözüldüğü bir ortamda referandum yapılmalıydı. Fakat bu olmadı. Referanduma birkaç gün kala meclis açıldı ancak tüm partiler parlamentoya gelmedi. Demokratik bir ortamda herkesin katılması gerekiyor. Türkiye, İran ve Irak'ın KBY'ye ambargo uygulaması durumunda, bölgeye yardıma hazır oldukları sinyalini veren Kürt yönetici, "KBY, bize ambargo uyguluyor. Ancak biz, onların bize yaklaştığı gibi yaklaşmayacağız. Bütün sınır kapılarımız açıktır. Elimizden ne gelirse yardımcı oluruz dedi."

Şahoz Hasan kimdir?

Suriye'de uzun yıllar Kürt siyasi hareketi içinde yer alan, Şahoz Hasan, Haseke nüfusuna kayıtlı bulunuyor. Çok sayıda Kürt örgütünü kapsayan TEV-Dem bünyesinde çalışmaları bulunan Hasan, PYD'nin son kongresinde, önceki eşbaşkanlardan Salih Müslim'in yerine seçilerek göreve geldi.