‘İsrail kara harekatı için Biden’ın ziyaretini bekliyor’

İsrail’in günlerdir hazırlıklarını sürdürdüğü Gazze’ye kara harekatı için ABD Başkanı Biden'ın ziyaretinin tamamlanmasını beklediği öne sürüldü.

‘İsrail kara harekatı için Biden’ın ziyaretini bekliyor’

Der Spiegel dergisinin haberinden aktaran DW’ye göre haberde, kara harekatının Biden'ın İsrail ziyareti tamamlandıktan sonra başlayacağına dair işaretlerin arttığı belirtildi.

Haberde, "Spiegel'in edindiği bilgiye göre, İsrail'in bu ziyaret sürerken kara harekatını başlatarak Biden'ı karşısına alması neredeyse imkansız" denildi.

Biden'ın ziyareti yarın gerçekleşecek. Biden, bu ziyaret sırasında aralarında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun da bulunduğu üst düzey yetkililerle görüşecek.

Biden "Büyük hata olur" demişti

ABD Başkanı Biden hafta sonunda ABD medyasına yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ni yeniden işgal etmesinin "büyük bir hata" olacağını söylemişti.

Biden'ın ziyaretinden önce ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı Komutanı General Michael Erik Kurilla da İsrailli ordu yetkilileriyle görüşmek için Tel Aviv'e gitti.

Biden, İsrail'den sonra Ürdün'e geçecek. Burada Ürdün Kralı II. Abdullah'ın yanı sıra Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ile de bir araya gelecrek.

Savaşın daha geniş bir bölgeye yayılmasının önüne geçmeyi amaçladığı bildirilen ABD'nin Arap devletlerini de bu doğrultuda bir arada tutmayı hedeflediği düşünülüyor.

Abluka sürüyor

İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği ve yüzlerce İsrailli'nin öldürülüp onlarcasının da rehin alındığı saldırıların ardından Gazze'yi havadan vurmaya başlamıştı. Gazze'ye su, gıda, elektrik ve yakıt tedarikine izin vermeyen ve bölgeye yönelik ablukayı tüm rehineler serbest bırakılana dek sürdüreceğini duyuran İsrail, kapsamlı bir kara harekatı için hazırlıklarını da sürdürüyor.

Her iki taraftan yetkililere göre İsrail'de bin 400'den fazla, Gazze'de ise 2.700'den fazla insan hayatını kaybetti.

İsrail, devam eden çatışmalar sırasında Gazze'nin kuzeyindeki 1.1 milyon Filistinlinin güneye geçmesini istiyor.