Hamas lideri Haniye Tahran’a gidiyor

Hamas lideri İsmail Haniye, BM Güvenlik Konseyi'nin Hamas ile İsrail arasında Gazze'de ateşkes çağrısında bulunan kararı kabul etmesinden bir gün sonra Tahran'ı ziyaret ediyor.

Hamas lideri Haniye Tahran’a gidiyor

İran devlet medyası, Haniye'in İran Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan ile görüşmesinin planlandığını bildirdi.

Bugünkü ziyaret Hamas liderinin, Hamas’ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıdan bu yana ikinci ziyareti oldu.

Hamas'ın denetimindeki Gazze Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre savaşta şimdiye kadar çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 32.000'den fazla insan öldürüldü.  

İran, Hamas'ın İsrail’e yönelik başlattığı saldırıyı "başarı" olarak nitelendirdi ancak olaya dahil olduğunu reddetti. ABD ise Tahran'ı Devrim Muhafızları aracılığıyla Hamas'ı desteklemekle suçladı.

Haniye'nin ziyareti, BM Güvenlik Konseyi'nin iki haftası kalan kutsal Ramazan ayı için Gazze'de "derhal ateşkes" çağrısında bulunan bir kararı kabul etmesinden bir gün sonra gerçekleşti. Hamas'ın rehineleri serbest bırakması da talep edildi. İsrail, Gazze'de hâlâ 130 civarında rehinenin olduğuna, bunların 33'ünün öldüğüne inanıldığını bildirdi.

İran dışişleri bakanlığı sözcüsü Nasır Kenani dün yaptığı açıklamada, kararın "olumlu ancak yetersiz" olduğunu belirterek, kalıcı bir ateşkes, İsrail'in Batı Şeria'daki saldırılarına son verilmesi ve Gazze'ye uluslararası yardım gönderilmesi de dahil olmak üzere daha fazla önlemin uygulanması çağrısında bulundu.