Hasankeyf'te ne yapılmaya çalışılıyor?

Hasankeyf'te ne yapılmaya çalışılıyor?

Hasankeyf antik kentinde bulunan bazı tarihi eserlerin taşınmasının ardından bölgede dinamitle yıkım başladı. Büyük kaya parçalarının devrildiği yıkımın görüntüleri, son günlerde sosyal medyada önemli bir yer tuttu. Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, bölgede keyfi bir şekilde yıkım yapıldığını ve doğal dokunun da yıkıma uğradığını ifade etti.

Hasankeyf Antik Kenti’nde bulunan bir takım tarihi eserlerin taşınmasının ardından bölgedeki kayalar Halfeti’dekine benzer liman yapılacağı gerekçesiyle dinamitlerle yıkılıyor.

Hasankeyf Yaşatma Girişimi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “tehlike arz eden” kayalar dışındaki doğal dokunun da yıkıma uğradığı belirtildi.

‘Kaya parçaları kilise kalıntılarına zarar veriyor’

Düşen kaya parçalarının doğal yapıya ve kilise kalıntılarına zarar verdiğinin ifade edildiği açıklamada şöyle dendi:

"Bu kayaların düşürülmesi çalışmalarında dinamit tarzı patlayıcılar kullanılmaktadır. Bu patlamalar diğer kayalarda da titreşimlere neden olmakta, kalenin doğal yapısı bozulmaktadır. Ayrıca kayaların düşürüldüğü yerlerde kilise kalıntıları ve eski kayadan yapılmış şaraplıklar bulunmaktadır. Düşen kaya parçaları kilise kalıntılarına ve şaraplıklara geri dönüşü olmayan zararlar vermektedir."

‘Aşınma yeni yıkımlara neden olacaktır’

Projenin ne bilime ne de kültür varlıklarını koruma kanununa uygun olduğuna dikkat çekilen açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı:

"Vadi eko-sistemin üzerine kurulmuş kale mağaraları, kuyuları ve gizli geçitleri olan bir yerdir. Vadinin etrafı çevrilemez. Kale altı ve üstü kireçten oluşan bir yapıdır. Etrafı beton ile çevrilirse bile su sızacaktır. Ayrıca Hasankeyf’in kale yapısı yumuşak olduğu, baraj gölü yükselmekle beraber su ile temas edilmesi halinde aşınmanın ve bunun da büyük ihtimalle yeni yıkımlara neden olacağı bilinmektedir.

Mağaralara ve vadilere dolgu yapılması, perde betonla kalenin izole edilmesi, kayaların zorla düşürülmeye çalışılması 12 bin yıllık Hasankeyf’in doğal tarihine zarar vermektedir. Doğal tarihin betonla izole edilip yapılacak antik liman turizmi canlandırmayacaktır. Bu proje ile binlerce yıllık tarih, yaşanmışlıklar kaybolacaktır. Bu proje bilimsel olmadığı gibi kültür varlıklarını koruma kanununa uygun değildir."