Haşdi Şabi ile Anti-terör güçleri Bağdat'ta karşı karşıya geldi!

Irak'ın başkenti Bağdat'ta, Haşdi Şabi'ye bağlı milis güçlerin Irak Anti-terör Güçleri ile karşı karşıya geldiği bildirildi.

Haşdi Şabi ile Anti-terör güçleri Bağdat'ta karşı karşıya geldi!

K24'te yer alan habere göre, Haşdi Şabi'ye bağlı güçler askeri araçlarla Yeşil Bölge'ye baskın düzenledi ve kapılardaki giriş-çıkışları kontrol etmeye başladı.

Haberde, milis güçlerin bugün tutuklanan Irak Özel Kuvvetleri tarafından Haşdi Şabi’nin Batı Anbar Operasyonlar Komutanı Kasım Muslih el-Hafaci'nin serbest bırakılmasını talep ettiği belirtildi.

Haşdi Şabi güçlerinin, Yeşil Bölge çevresindeki bazı köprülerin kontrolünü ele geçirdiği kaydedilirken, Kazimi hükümetinin talimatıyla Irak ordusuna ait tank ve askeri araçların Yeşil Bölge’ye yöneldiği ifade edildi.

Haşdi Şabi’nin ise Babil’den ağır silahlarla güç takviyesi yaptığı bildirildi.

Öte yandan Yeşil Bölge'ye baskın düzenleyen milislerle Irak Anti-terör Güçlerinin karşı karşıya geldiği ve çatışma riskinin arttığı kaydedildi.

Şii milis güçlerden Asayib Ehli Hak Örgütü lideri Kays Hazali de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Muslih'in serbest bırakılarak Haşdi Şabi Emniyeti Gücü'ne teslim edilmesini istedi.

Irak hükümetinden konuyla ilgili henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.

Unews’te yer alan haberde Muslih’in serbest bırakıldığı kaydedilirken, Muslih’in bir videosu da yayınlandı.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta bir grup ABD’linin eşlik ettiği Irak Özel Kuvvetleri tarafından Haşdi Şabi’nin Batı Anbar Operasyonlar Komutanı Kasım Muslih el-Hafaci gözaltına alındı.

Sabah saatlerinde Bağdat’ın güneyindeki Dure bölgesinde hava indirme operasyonuyla Haşdi Şabi komutanlarından Kasım Muslih’in gözaltına alınmasının ardından, Haşdi Şabi komutanlığı acil toplandı.

Haşdi Şabi güçleri Yeşil Bölge’deki hükümet sarayına giden asma köprü boyunca askeri güçlerini takviye ederken, Muslih’ın gözaltına alınmasıyla birlikte Irak Başbakanı Mustafa Kazimi ile Haşdi Şabi arasında gerilim baş gösterdi.

Haşdi Şabi güçleri, Bağdat Üniversitesi’nden Yeşil Bölge’nin girişi ve asma köprüye yayılırken, hükümet sarayı da muhasaraya alındı.

Gelişmelerin ardından Kazimi’nin, alıkonulan Haşdi Şabi komutanından özür dilenmesi ve serbest bırakılması çağrısında bulunduğu iddia edildi.

Ayrıca Haşdi Şabi güçleri, hükümet sarayının karşısında, asma köprüde Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi Mühendis’in posterlerinin bulunduğu panonun önündeki ahşapları kaldırdı.

Bu arada Hafac aşiretinden de açıklama geldi. Aşiret, hükümetin Muslih’i tutuklayarak suçlarını örtmek istediğini ve hükümete süre verilmeyeceğini ifade etti.

Irak Yüksek Yargı Konseyi, "terör suçundan" dolayı Muslih hakkında tutuklama kararı almıştı.