ABD: Irak-Türkiye boru hattı en kısa sürede yeniden açılmalı

ABD'li direktör Brett McGurk, Irak ile Kürdistan Bölgesi arasında sağlanan uzlaşıyı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, Irak-Türkiye Boru Hattı'nın mümkün olan en kısa sürede yeniden açılmasının önemini vurguladı.

ABD: Irak-Türkiye boru hattı en kısa sürede yeniden açılmalı

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Brett McGurk, Bağdat ile Erbil yönetimleri arasında bütçe konusunda sağlanan konsensüsü memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

McGurk, Irak-Türkiye petrol boru hattının mümkün olan en kısa sürede yeniden açılmasının aciliyetini vurguladı.

ABD’nin tutumunu memnuniyetle karşılayan Sudani ise komşu Kuveyt ile ilişkiler hakkında Irak'ın BM Güvenlik Konseyi kararları da dahil olmak üzere uluslararası hukuka bağlılığını teyit ederek, ülkesinin daha önceki tüm ikili anlaşmalarda olduğu gibi Kuveyt'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tanıyan politikalarını sürdüreceğini yineledi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin ofisinden yapılan açıklamada ise iki tarafın, Irak ile ABD arasındaki ilişkilerin her iki ülkenin çıkarları doğrultusunda çeşitli alanlarda geliştirilmesinin görüşüldüğü belirtildi.

Öte yandan Sudani, ABD heyetine Irak Güvenlik Güçleri’nin IŞİD'e karşı mücadelesi hakkında da bilgi verdi.

Irak hükümeti, Kürdistan Bölgesi hükümetinin Ceyhan’a petrol ihracatını “Bağdat'ın izni olmadan ihraç ettiği” gerekçesiyle Türkiye'yi Uluslararası Ticaret Mahkemesine şikayet etmiş, mahkeme Türkiye’yi 1,5 milyar dolarlık tazminat ödemeye mahkum etmişti.

Kararın ardından Türkiye, 25 Mart'ta Ceyhan Petrol Boru hattını kapatarak petrol ihracını durdurmuştu. Irak Federal Hükümeti, devlet şirketi SOMO'nun Ceyhan'dan petrol ihraç edebilecek tek resmi kurum olduğunu savunuyor.

Irak ve Türkiye heyetleri arasında Mart ayından bu yana ihracatın sürdürülmesine yönelik çeşitli görüşmeler yapılsa da bir sonuç alınamadı.

2023 Irak federal bütçesinin 13’üncü Maddesi, Kürdistan Bölgesi'nin günlük 400 bin varil ham petrolü Ceyhan limanından ihraç edilmek üzere SOMO'ya teslim etmesini veya yurt içinde kullanılmasını şart kılıyor.