Haşdi Şabi, Kerkük'ten çekiliyor

Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük’ten çekilip Bağdat’a gittiği, yerine de kentin güvenliğini sağlamak üzere polisin devreye girdiği bildirildi.

Haşdi Şabi, Kerkük'ten çekiliyor
Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’ye bağlı olan 61’inci tugayın Kerkük’ten çekildiğini ve kent güvenliğini yerel polisin devraldığını belirtildi.
 
Haşdi Şabi güçlerinin sadece bazı araçlarının K1 Askeri Üssü’nde kaldığı, cumartesi günü söz konusu araçların Bağdat’a gönderileceği ifade edildi.
 
Kentin güvenliğinin yerel polise devredileceği kaydedilirken, yerel polis güçlerinden 100 kişinin Kürt, 100 kişinin Arap, 100 kişinin de Türkmen olacağı ifade edildi.
 
Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında devam eden müzakereler çerçevesinde tartışmalı bölgelerde yabancı güçlerin kalmaması ve söz konusu kentlerin güvenliğinin yerel güçlere devredilmesi kararlaştırılmıştı.
 
Kerkük’teki durumun normalleşmesi çerçevesinde atılan söz konusu adımın atılmasının ardından Peşmerge güçlerinin kentin güvenliği programına katılması bekleniyor.
 
Öte yandan K24’e konuşan Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Ortak Operasyonlar Komutanlığı’ndaki Temsilcisi Abdulhalik Talat, Erbil ile Bağdat hükümetleri arasında varılan anlaşmanın uygulanacağını söyleyerek, anlaşmanın Şengal’de uygulanmaya başlandığını ve tüm yabancı güçlerin kentten çekileceğini belirtti.
 
Erbil ile Bağdat hükümetleri arasındaki anlaşmanın stratejik olduğunu ve tüm tartışmalı bölgelerde uygulanacağını kaydeden Talat, “Kürdistan Bölgesi ve Irak ortak güçleri, öncelikli olarak anlaşmaya vardıkları Diyala, Kerkük, Mahmur, Gwêr, Sihêla ve Musul’un batısı gibi tüm bölgelerde görevlerine başlayacaklar” dedi.
 
Söz konusu bölgelerde bulunan PKK ve Haşdi Şabi güçlerinin tümünün çekileceğini ve anlaşmanın yüzde 100 uygulanacağını vurgulayan Talat, Xaneqin ve Diyala’daki Haşdi Şabi güçlerinin 10 gün içerisinde çekilip Bağdat’a döneceğini ve söz konusu bölgelerdeki durumun 16 Ekim 2017’den önceki haline döneceğini bildirdi.
 
Talat, Kürdistan Bölgesi idaresi altında olmayan Kürdistani bölgelerdeki durumun anlaşma çerçevesinde aşama aşama normale döneceğini ifade etti.

 

/ K24