Haşdi Şabi krizi devam ediyor

Haşdi Şabi krizi devam ediyor

Şii Haşdi Şabi gücü, Musul’un Telafer ilçesinin kontrolü operasyonuna katılacaklarını bildirdi.

Heşdi Şabi Sözcüsü Ahmed Esedi bugün yaptığı açıklamada, “Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanı’nın talimatı üzerine Heşdi Şabi güçleri olarak, IŞİD’in elindeki Telafer ilçesinin kontorlü operasyonuna katılacağız. Bu açıklamanın aksi olan her haber, asılsızdır” dedi.

Esedi, Heşdi Şabi’nin resmi tutumunun sadece başkan, başkan yardımcısı ve sözcü tarafından duyurulabileceğini ifade etti.

Dün Heşdi Şabi bileşenlerinden Esayib Ehli Hak Sözcüzü Cevad Telibawi, iç ve dış baskılardan dolayı Heşdi Şabi’nin Telafer operasyonuna katılmayacağı açıklamasında bulunmuştu.

Irak bir askeri yetkili de ABD’nin Telafer yakınlarında askeri üs kurduğunu söyledi.

Iraklı askeri yetkililer, Kürdistan Bölgesi yönetiminin, Heşdi Şabi’nin Telafer operasyonuna katılmasına karşı olduğunu belirtiyor.

Esayib Ehli Hak Sözcüzü Cevad Telibawi de, “Kürdistan Bölgesi’nin isteği üzerine ABD güçleri Heşdi Şabi’nin operasyona katılmasına karşı çıktı. Bu adımda başarılı da oldular” dedi.

2014 Haziran’ında IŞİD, Musul’la birlikte Telafer ilçesini de ele geçirmişti.

Iraklı Şiilerin ruhani lideri Ali Sistani’nin 2014’teki fetvası üzerine IŞİD’e karşı milis örgütü olarak kurulan kurulan Heşdi Şabi, Irak Hükümeti tarafından maaş alıyor. Irak Parlamentosu, Kasım 2016’da aldığı kararla Heşdi Şabi’yi yasal statüye aldı.