HDP: İktidar krizi yönetemiyor, uygulamaları salgını yaygınlaştırıyor

HDP: İktidar krizi yönetemiyor, uygulamaları salgını yaygınlaştırıyor

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, 30’u büyükşehir 31 ilde başlatılan ve 48 saat sürecek olan sokağa çıkma yasağı uygulamasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“İktidar krizi yönetemiyor: Uygulamaları salgını yaygınlaştırıyor” başlığı taşıyan açıklamada, uygulamanın yasağın başlamasına iki saat kala duyurulmasına tepki gösterildi:

“Halkın ihtiyaçlarını tedarik etmesine zaman bırakmadan yasağın ilan edilmesi ciddi bir paniğe yol açmış, insanların sosyal mesafe kurallarına uymalarını imkânsız kılan bir karmaşaya neden olmuştur. Salgının hızla yayılarak insanların enfekte olmalarına, hastalanmalarına ve hatta hayatlarını kaybetmelerine yol açabilecek toplum sağlığını hiçe sayan böyle davranış asla kabul edilemez.”

HDP eş genel başkanları, iktidarın panik halinde olduğunu savunarak, yasağın İçişleri Bakanlığı tarafından ilan edilmesinin de Anayasa ve yasalara aykırı olduğu belirtildi.

“İçişleri Bakanlığı’nın uygulanması için valiliklere gönderdiği genelgenin dayandırıldığı İl İdaresi Kanunu ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunu sokağa çıkma yasağına hukuksal bir zemin sağlamamaktadır. İçişleri Bakanlığı genelgeleriyle uygulamaya konulan bu tedbirler yürütmenin yasama fonksiyonlarını gasp etmesi anlamına gelmektedir.”