HDP, ÖSO'nun maaşının nereden karşılandığını sordu

Meclis'te 2020 yılı bütçe görüşmelerinin dünkü oturumunda Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) 2020 yılı bütçe teklifi görüşüldü. HDP’li Garo Paylan, Kürtlere karşı yürütülen savaşın ekonomiye olan yansımaları ile Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) maaşlarını sordu. 

HDP, ÖSO'nun maaşının nereden karşılandığını sordu

Meclis'te 2020 yılı bütçe görüşmelerinin dünkü oturumunda Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) 2020 yılı bütçe teklifi görüşüldü. HDP’li Garo Paylan, Kürtlere karşı yürütülen savaşın ekonomiye olan yansımaları ile Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) maaşlarını sordu. 

HDP'li vekil, bütçede güvenliğe ayrılan paya dikkati çekerek, şöyle dedi: 

“Bütün güvenlik kalemlerine 2014 yılında toplasaydık, 50 milyar TL ediyordu. Çünkü o günlerde ülke daha çok barışı, demokrasiyi konuşuyorduk.  Güvenlikçi kalemlere bu kadar para aktarma gereği yoktu. Suriye’de büyük bir sıkıntı vardı ama içeride en azından huzur vardı. 2020 yılı bütçesinde bütün bu güvenlikçi kalemlerin bütçesinin toplamı Savunma Sanayi Destekleme Fonu örtülü ödeneği de eklersek, 160 milyar TL’ ye çıkıyor. Yani üç katından fazla bir artış var.” 

Paylan, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Güvenlik ve özgürlük dengesini sağlayamayan ülkeler istedikleri kadar silaha yatırım yapsınlar… Saddam Hüseyin bütün kaynaklarını silaha ayırdı abad oldu mu? Hayır. Ülkesi yangın yeri oldu. Kaddafi bütün kaynaklarını silaha ayırdı abad olmadı. Hepsi berbat oldu. Siz bir askersiniz. Ama artık bir takım elbise giyiyorsunuz, yani üniformanızı çıkarmışsınız. Artık biz siyasetçi olarak görmek isteriz sizi, asker olarak savaşın ne kadar kötü bir şey olduğunu bilerek, esas olan barışı yakalamak gerektiği konusunda bir pozisyon sergilemeniz gerekiyor." 

"Bütçenizde Özgür Suriye Ordusu'nun maaşları var mı?" diye soran Garo Paylan, "Bunlar örtülü ödenekten mi ödeniyor yoksa sizin bütçenizden mi ödeniyor. Çünkü bunların maaşının Türkiye’den gittiğini biliyoruz. Ama IŞİD, El-Kaide, Nusra türevleri bunlar. Sakalının şeklini değiştiriyor bir bakıyorsunuz ÖSO, bir bakıyorsunuz SMO oluyor. Bunlara SMO dediğimiz zaman, Suriye’nin sınırında bir Arap kemerini biz yaratmaya kalksak, doğru bir şey mi yapmış oluyoruz. Oysa sınırın her iki tarafında da çoğulculuğu sağlamalıyız. Politikalarınız sonucunda sınırımıza Rusya ve ABD’de yerleşti. Bu acaba ordunun hafızasında nereye yerleşiyor" ifadelerini kullandı.

Akar: Ödemeler MSB bütçesinden yapılmıyor

Suriye Milli Ordusu'na yönelik gelen eleştirilere yanıt veren Akar, “Bu insanların El Kaideci falan olmaları söz konusu değil. Bunların amacı bir şekilde ülkelerini kurtarmaktır. Kendi ülkesi için çalışan bir gruptan söz ediyoruz.  Amaçları ülkelerini kurtarmak. Ödemeleri Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden yapılmıyor" dedi.

Akar, kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılmasına rağmen, başta yöneticilerinin büyük çoğunluğu olmak üzere bir çok üyesi IŞİD ve El Kaide'nin eski militanlarından oluşan SMO cihatçılarına yapılan ödeneklerin ve harcırahların nereden yapıldığı konusunda bir açıklama yapmadı.

 

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz