'HDP rotasını Türkiye demokratikleşmesi üzerine kurmuşsa esur adımlar atmalı'

'HDP rotasını Türkiye demokratikleşmesi üzerine kurmuşsa esur adımlar atmalı'

Bilgen, hem HDP’de yaşananlar hem de son dönemde kayyIm atanıp atanmayacağı tartışmalarıyla gündeme gelen Kars belediyesinde yaşananlarla ilgili DW Türkçe’den Hilal Köylü'nün sorularını yanıtladı.

Geçtiğimiz günlede sosyal medya hesabından istifa eden Ahmet Şık'ın HDP içinde kalmasını istediğini belirten Bilgen, "Hiçbir arkadaşımızın demokrasi mücadelesinde ayrı düşmemesini isterim. HDP’nin yapısal sorunları var. Geçmişten devraldığı pozisyonla şimdi yapmaya çalıştığı genişleme, büyüme, yani bir demokrasi cephesinin adresi olma arayışının sancıları yaşanıyor. Türkiye’de muhalefetin buluşmaya, mümkün olduğu kadar ortak payda inşa etmeye ihtiyacının olduğu bir dönemden geçiyoruz. Dolayısıyla bu dönemde hiçbir arkadaşımızı feda edecek lüksümüz yok" ifadelerini kullandı. 

HDP’yi kriminalleştiren her tartışmanın aynı zamanda parti içi demokrasiyi de tahrip ettiğini belirten Ayhan Bilgen, devam etti:

Bilgen, "Nasıl yapmalı bu ayarı HDP?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: 

"HDP’nin daha katılımcı hale gelmesi, daha yerelleşmesi, daha farklı toplumsal kesimlerin kendisini parti içinde ev sahibi gibi hissetmesi gerekiyor. Buna zemin yaratılmalı. Bu da aslında partiye hani ilk girenle en son gelenin bir eşit hukuk kurmasıyla mümkün. Elbette her parti içinde kendini partinin sahibi hissedenler buna direnç gösterebilir. Bu direnç toplumsal bir direnç de olabilir. Partinin örneğin daha acılı, daha öfkeli tabanından da kaynaklanabilir bu. Yani bu da anlaşılır bir şey. Orada sorun var, sonuçta Kürt sorunundan kaynaklı bir travma var. Belki daha milliyetçi bir tavır koymayı, daha Kürt milliyetçiliği ekseninde siyaset yapmayı isteyen çevreler de var. HDP’den bunu bekleyenler de var ama HDP rotasını Türkiye demokratikleşmesi üzerine kurmuşsa, bunun gereğini yapma konusunda daha cesur adımlar atmalı."

İyi Parti lideri Meral Akşener’in HDP’yi PKK'nin yanında göstererek, muhalefetin iktidara karşı bir memleket masası kurmasını istedi. Akşener'nin HDP'ye yönelik suçlamalarına tepkiler de sürüyor. 

Ayhan Bligen bu konudaki değerlendirmesi şöyle oldu: 

"HDP’ye oy veren milyonlarca insan eğer bu memleketin bir parçasıysa kimsenin memleket tasavvurunda HDP’yi dışlama hakkı, lüksü yok. HDP’nin dışlanması Türkiye’deki demokratik değişimi engeller. Çünkü seçim sistemi ortada. HDP oylarının ne kadar kritik ve belirleyici olduğu da çok net. 2019 yerel seçiminde HDP’nin desteği olmasaydı muhalefetin iktidar karşısında başarı elde edemeyeceği çok açıktı. Muhalefet bugün siyasi krizleri, darbe tartışmalarını, iç savaş çağrılarını boşa çıkaracak demokratik bir değişim iradesi inşa edecekse birbiriyle uğraşmak yerine ortak paydada buluşmanın formülünü geliştirmek zorunda. Aksi takdirde HDP’yi dışlayan her formül bugünkü tablonun devamına hizmet eder."

HDP'li Kars Belediye Başkanı Bilgen, son günlerde siyasetteki darbe tartışmalarıyla ilgili ise şunları söyledi: 

"Zaman zaman söylenen sözlere baktığınızda, muhalefet temsilcilerinin sözlerinden bağımsız olarak söylüyorum; Türkiye’de birileri iç savaştan, toplumsal çatışmadan medet umuyor. Komşularını öldürebileceğini söyleyenler, -karılarınızı, çocuklarınızı kim koruyacak- diye mesaj verenler bence Türkiye’de iç savaşla terbiye etme, korkutma siyaseti güdüyor. İç savaşla toplumu korkutmak, tehdit etmek nasıl kabul edilemez bir durumsa darbeden medet ummak, darbe goygoyculuğu yapmak da aynı anlama gelir. Darbe ve iç savaş. İkisi de tüm siyasi aktörlerin kırmızı çizgisidir. Demokrasi kanalları tıkandığında darbe söylentileri daha çok yükselir. Türkiye bunu 12 Eylül öncesinde, siyasetçiler arasında diyalog koptuğunda gördü. Darbeye karşı olmak, lafla olmaz. Kimse darbeden yana olduğunu tabii ki söylemez ama burada esas olan, darbeye götüren koşullarla mücadele etmektir. Ne yazık ki aslında bilerek ya da bilmeyerek yolunun döşendiğini düşünüyorum. Kaygı duyuyorum bundan ciddi biçimde. Darbe ve toplumsal çatışma koşullarını oluşturan vahim hataların sadece siyasi hesaplarla, herkesin kendi fanatik taraftarını mobilize etmek için denendiğini düşünüyorum. Bundan herkes kaçınmalı." 

Ayhan Bilgen, "Kars belediyesine kayyım atanacağı iddiaları nerden kaynaklanıyor?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: 

"Halkın yönetimde söz sahibi olduğu, şeffaf bir belediyecilik yapmaya çalışıyoruz. Ne kasamıza giren bir kuruş var, ne de Almanya’da bir yardım kuruluşuna para gönderiyoruz. Bunlar iddia ediliyor. Örgüte destek verdiğimiz iddiası da ortaya atılıyor. Tamamen senaryo. Geçmişte belediyede son derece usulsüz, ihale mevzuatına aykırı, rant eksenli bir belediyecilik yapıldığı için bizden de bir şeyler koparmaya çalışıyorlar. Sosyal medyadan tutun her yerde hakkımızda ileri geri konuşuyorlar. Düzmece, eski alışkanlıklarıyla çeteler oluşturup, gelip bizden otopark işi istiyorlar mesela. Şikayetçi oluyoruz, geliyorlar emniyette dağa gitmeyi reddettikleri için bizden iş alamadıkları yalanını ortaya atıyorlar. Halkın belediyeyle aktif olarak çalışmasını öngören çalışma sistemimize tamamen karşılar. Şehirde belediyeyi benimsemiş, bir uzlaşma ortamı var ama onlar büyük bir gerilim varmış gibi, kayyum ataması için hava oluşturuyor."