HDP: Daha dün Kürt toplumuna ırkçılık ilan edildi, iki gün sonra Diyarbakır’a gidip aşk ilan ediyor

Gündemdeki konuları değerlendiren HDP’li Beştaş, “Kürtler herkese Serok demezler, bunu en iyi Kürtler bilir. Erdoğan’a karşı yanıtı seçimlerde verecek. Son anketler ve kamuoyu araştırmaları durumu ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

HDP: Daha dün Kürt toplumuna ırkçılık ilan edildi, iki gün sonra Diyarbakır’a gidip aşk ilan ediyor

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

''Daha dün Kürt toplumuna ırkçılık ilan edildi, iki gün sonra Diyarbakır’a gidip aşk ilan ediyor''

Beştaş şunları söyledi:

“Dünden beri Erdoğan’ın Diyarbakır'a gidişi gündem yapıldı. Öncesinde mesajlarla gece yarısı 2-3’te öğrencilere, memurlara zorunlu tutulan bir mitingden söz ediyoruz. Her plakadan, Sivas'tan Konya'ya Trabzon'a birçok otobüs ve minibüs Diyarbakır’a taşındı. Dün Diyarbakır mitinginde Diyarbakırlılar sayılamayacak kadar azdı. Ben uzun yıllar Diyarbakır’da yaşayan biri olarak bunu çok iyi biliyorum, telefonda da bunu öğrendik. İyi bir turizm faaliyeti de oldu, esnaflar belki bundan faydalanmıştır. Erdoğan'ın Diyarbakır mitingleri artık psikolojik işkenceye dönüştü. Gelen mesajlarda fotoğraf çekmenin ve bunun ispatlanması mecburiyeti de aldığımız duyumlar arasında. Bu nasıl bir şey, açıkçası kimse Diyarbakır’ın bu şekilde tartışılmasından mutlu değil.

Diyarbakırlılar mutlu değil. Diyarbakır'ın talepleri ve görüşleri var. Niye gitti hakikaten bazen insanın aklı almıyor. Daha dün Çelebi kendi partisine katılırken bütün Türkiye kadınlarına, Kürt toplumuna çocuk yapmak üzerinden kafatasçı bir anlayışla ırkçılık ilan edildi, iki gün sonra Diyarbakır’a gidip aşk ilan ediyor. Yani bu tezatı ifade etmeye gerek yok. Kürt düşmanı olduğunu da itiraf etti. Dün Diyarbakır'da öyle hakaretler etti ki, partimize önceki dönem eş genel başkanına, mevcut eş genel başkanımıza öyle sözler etti ki bu bir itirafa dönüştü. Farkında mı bilmiyorum ama yaptıklarının anlamını yorum yapılamayacak kadar ciddi bir panik içindeler. 

“İktidarın ne kadar MHP’lileştiğini dün Diyarbakırlılar gördü”

Yani biz Erdoğan’ın yeterince Türk mü Laz mı başka bir kimlikte olup olmadığını tartışmıyoruz, tartışmayacağız, bize bunu tartıştıramayacaklar. Ama yeterli miktarda insanlık az bir çabayla mümkün. Diyarbakırlıların sorunları tabii ki konuşulmadı. İktidarın ne kadar MHP’lileştiği ne kadar sanal siyaset yürüttükleri bir kez daha ilan edildi. Korkulu rüyası haline gelen Emek ve Özgürlük İttifakına hakaret etmek için özel uçakla Diyarbakır'a gitti. Ama halk bunu not etti. Buna en iyi cevabı en yakında, ilk seçimlerde zaten verecek. İzlerken acı acı güldüğüm bir nokta da vardı.

Sayıları binleri bulan ve atanamayan Kürtçe öğretmenler var. Dün dedi ya atadık Kürtçe öğretmenleri. Sadece 3 öğretmen atandı, bunu da büyük bir övünçle anlattı ve Kürtçe öğretmenlere kadrolarımızı açtık diye büyük bir yalan attı. Gobbels’e göre yalanı atınca büyük atmak lazımmış, bunu herhalde orada harfiyen uyguluyorlar.

“Kürtler herkese Serok demez, bunu en iyi Erdoğan bilir”

Bir gazetecinin Beştaş’a sorduğu, “Erdoğan, ‘genç kızımız Kürtçe karşılama yaptı. Serok Erdoğan diye seslendi’ dedi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki soruya şöyle yanıt verdi:

“Herhalde bazı kavramları bazı yerlerden okuyorlar, anlamını biliyorlar mı bilmiyorum. Kürtler herkese Serok demezler, bunu en iyi Kürtler bilir. Erdoğan’a karşı yanıtı seçimlerde verecek. Son anketler ve kamuoyu araştırmaları durumu ortaya koyuyor. Bence o da bir mizansen, daha önce çalışılmış bir hakaret.”