Günay’dan net yanıt; HDP Kılıçdaroğlu’nu mu destekleyecek?

HDP Sözcüsü Ebru Günay, Kılıçdaroğlu'nun adaylığının “bu şartlarda Millet İttifakı içerisinde çıkan en olumlu sonuç” olduğunu söyledi.

Günay’dan net yanıt; HDP Kılıçdaroğlu’nu mu destekleyecek?

Günay, “Ancak bu sözlerimiz HDP'nin koşulsuz şartsız bu adayı destekleyeceği anlamına gelmiyor” diyerek HDP'nin talepleri olduğunu ve dikkate alınmazsa kendi yoluna bakacağını belirtti.

Kendileri için önemli olanın isim değil kriter olduğunu vurgulayan Günay, “Kimseye veya herhangi bir isme karşı önyargılı değiliz ve ayrıca herhangi bir isimi de bu şekilde desteklemiyoruz” dedi.

HDP Sözcüsü Günay, deprem nedeniyle henüz bir cumhurbaşkanı adayı belirlemediklerini ve yeni koşullara göre bir değerlendirme içinde olduklarını kaydetti.

Ebru Günay, Rûdaw İngilizce servisinden Karwan Faidhi Dri’nin sorularını yanıtladı.

HDP, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanmasını nasıl değerlendiriyor? Sizce bu doğru bir karar mıydı? HDP kendi adayını mı çıkaracak Kılıçdaroğlu'nu mu destekleyecek?

Elbette toplum değişim, demokrasi, eşitlik ve özgürlük istiyor. Türkiye AKP-MHP iktidarı ve faşizminden bıktı. Bu faşist anlayış toplumun üzerinde adeta bir felaketti. Bu zihniyet Kürt'e, kadına, Alevi'ye ve tüm topluma düşmanlık yapıyor. Önemli olan bu zihniyetin yenilgisidir.

Bu bağlamda ilk günden bu yana demokratik güçlerin birliği için çağrı yapıyoruz. Talebimiz ortak adaylıktı. Bu nedenle yaklaşık 2 yıl önce deklarasyonumuzu yayınladık, demokratik değişim çağrısında bulunduk. Kendimize, halkımıza, siyasetimize inanıyoruz. Bakın kimse bu iktidarın kaybedeceğine inanmazken 31 Mart stratejimiz yani yerel seçimlerle AKP-MHP’ye en büyük yenilgiyi tattırdık. Doğrusu siyasi değişim süreci o günden itibaren başladı ve artık bunu kimse durduramaz.

Bugün de bu aşamadayız. AKP-MHP’ye kaybettireceğiz. Ama hedefimiz sadece AKP-MHP'nin yenilmesi değil. Bununla Türkiye'de yeni bir demokratik siyaset, özgür bir yaşam inşa etmek istiyoruz. Kürt sorununun çözülmesini, toplumun her kesiminin özgürce yaşamasını istiyoruz. Çabamız, hareketimiz bu yöndedir. AKP-MHP kaybederken de kimsenin bu faşizm siyasetinin devamı olarak kendisini tahkim etmesine ve hakimiyet kurmasına izin vermeyeceğiz. Toplum da bunu istemiyor. Son günlerde Ankara'da yaşanan krize bakın, bunu açık bir şekilde gösterdi. Stratejimizin ve politikamızın doğruluğunu teyit etti.

Bu çerçevede işimize, siyasetimize bakıyoruz. Diğer siyasi çevrelerin çabaları toplum tarafından değerlendirilecek ve değerlendiriliyor da. Toplum aktif olarak siyasete müdahale ediyor, bu iyi bir şey. Ama Kılıçdaroğlu'nun adaylığı mevcut şartlara göre Millet İttifakı içerisinde çıkan en olumlu sonuçtur. Ancak bu sözlerimiz HDP'nin koşulsuz şartsız bu adayı destekleyeceği anlamına gelmiyor. HDP bir hayır kurumu veya diğer partilere destek kurumu değildir. Büyük bir halk desteğine sahiptir, kararlı, belirleyici bir siyasete sahiptir ve güçlü bir iradesi vardır. HDP'nin talepleri var, bu talepler ve HDP'nin varlığı dikkate alınmazsa biz yolumuza bakarız.

HDP’nin Kılıçdaroğlu’na karşı herhangi bir hasasiyeti var mı?

Baştan beri isimler üzerinde tartışmadık. Bizim için kriterler isimlerden daha önemlidir. Yüzyılın değiştiği bu süreçte Kürt halkının varlığı kabul edilecek mi, toplumun hak ve özgürlükleri tanınacak mı, tanınmayacak mı? Mesele bu. Kimseye veya herhangi bir isme karşı önyargılı değiliz ve ayrıca herhangi bir isimi de bu şekilde desteklemiyoruz.

HDP Millet İttifakı’na davet edilirse kabul eder mi Kabul ederse şartları ne olur?

Derdimiz başka bir ittifakın parçası olmak değil. Derdimiz 6'lı masaya oturmak değil. Kendi ittifaklarımız var, 3. yolu temsil ediyoruz. Ancak biz bu tarihsel değişim sürecinde iktidar olmak isteyenlerle halkımızın isteklerini tartışmak istiyoruz. Bu gücümüzü demokratik bir değişim için kullanmak istiyoruz.

HDP cumhurbaşkanlığı adaylığı için bir isim belirledi mi yoksa henüz bu tartışılmadı mı?

Depremden sonra adayımızı belirleme işini erteledik. Halkımızın acısı ve ızdırabı her şeyden önce olduğu için yaraları sarmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ama siyasetin yeniden yapılandığı bu dönemde bu konudaki çalışmalarımız da devam edecek. Yeni şartlara göre değerlendiriyoruz. Toplumun karşısına HDP adayı olarak çıkabilecek ve hazır olan birçok arkadaşımız var. Ama şu anda yeni koşulları değerlendiriyoruz.

Seçimlerden Millet İttifakı başarılı çıkarsa HDP’siz hükümet kurabilirler mi?

HDP ve Kürtler olmadan kimse değişimi gerçekleştiremez. Kürtlerin inkârı üzerine kurulu Kürt olmayan sistem 100 yıldır kriz içinde. Son olarak Kürtsüzleştirme ısrarı sistemi faşizme sürükledi ve bu sistem bugün herkesin başına bela oldu. Bu yüzdcen Kürtler olmadan, HDP olmadan, demokrasi olmadan değişim imkansızdır diyoruz. Bence Türkiye'deki tüm güçler bu gerçeği biliyor ve daha önce de bunun böyle olduğunu gördü.