HDP'den Binali Yıldırım'a 'Kürdistan' yanıtı

 AK Parti ve MHP’nin İstanbul Büyükşehir Adayı Binali Yıldırım’ın “Dersim” ve “Kürdistan mebusu” açıklamalarına HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan’dan yanıt geldi. 

HDP'den Binali Yıldırım'a 'Kürdistan' yanıtı

 AK Parti ve MHP’nin İstanbul Büyükşehir Adayı Binali Yıldırım’ın “Dersim” ve “Kürdistan mebusu” açıklamalarına HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan’dan yanıt geldi. 

Meclis’te bir basın toplantısı düzenleyen Kurtulan gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, “Kürtler Kürdistan meselesini çok iyi biliyor Binali Yıldırım gidip bunu Saray’a anlatsın” ifadelerini kullandı.

Fatma Kurtulan'ın basın toplantısından öne çıkan başlıklar:

Burada trajikomik olarak gördüğümüz, AKP adayının Diyarbakır’a giderek Kürdistan sözünü kullanması. Yine “Dersim meselesi var bu ülkede” demesi. “İstenirse İstanbul’da da Kürtçe öğrenmek için dil kursları açabileceği” yönünde ifadelerde bulunması ve bunlar yeni bir beyanmış gibi ifade etmesi. Başbakanlık, Meclis Başkanlığı yapmış birinin İstanbul gibi Türkiye’nin kalbi olan bir yere aday olan birinin şu aşamada oraya gidip gelişmeleri, Kürtlerin ihtiyaçlarını, HDP’nin geldiği düzeyi bilmeden orada Kürdistan sözünü kullanarak Kürtlerden oy almayı düşünmesi çok trajikomik bir durum. Meclis Başkanı iken de hatırlaması gerekiyor. Kürdistan, Kürt coğrafyası terimleri geçen soru önergelerimiz kendisini başkanlık döneminde de bugün de kaba ve yaralayıcı olarak değerlendirilip reddediliyor. Osman Baydemir arkadaşımızın Genel Kurul’da Kürdistan sözünü kullandığı için 2 gün meclisten uzaklaştırma ve maaşının yarısına el konulduğunu Binali Yıldırım’a hatırlatmak isteriz. Kürtler artık eski Kürtler değil, bu çok geride kaldı. Dönemsel olarak Diyarbakır’a gitmek, oradan Kürdistan lafını kullanmak bazı dönemler önem teşkil etmiştir. Ama bu dönem o dönem değildir.

O dönem çoktan kapandı. Şimdi yapılması gereken, Kürt sorununu güvenlikçi politikalarla ele alan, ordunun üzerine havale eden, mahkeme salonlarına havale eden bir zihniyeti Kürtler artık karşısında mücadele etme anlayışı olarak görüyor. Kürtler artık anadilin bir kursla çözülmeyeceğini söylüyor, anadilde eğitim almak, kamu hizmeti almak ve vermek istiyorlar. Kürt sorunun demokratik çözümünü, toplumsal uzlaşı ile birlikte demokratik bir barışa kavuşmak istiyorlar. Buradan bakarak eğer samimilerse ve Kürdistan diye bir coğrafyadan bahsedilecekse buradan başlamak isteriz. Binali Yıldırım’a bunu söylemek isterim: Diyarbakırlılar, Mustafa Kemal’in Kürdistan mebusları ile toplanmasını ve bu Meclis’te Kürdistan mebusları olduğunu zaten Kürtler çok iyi biliyor. Bunu gitsin Saray’a anlatsın, bunu gelsin burada bu Meclis’te anlatsın. Kürtler zaten bunu biliyor. Diyarbakır halkı zaten bunu biliyor. Gereğinin yapılması için mücadele ediyorlar. Kürtler, demokrasi ittifakı için, İstanbul seçimine dönük tutumunu Türkiye’de demokrasinin tesisi için, barış için, sandığa gidecekler, sandığa gidene kadar da çok yoğun çalışacaklardır.

Sandıklara sahip çıkacağız

Bir diğer konu da İstanbul seçimleridir. İstanbul seçimlerine 13 gün kaldı. İstanbul İl Örgütümüz gerekli çalışmaları yürüyor. Toplumun tüm dinamiklerine ulaşacak, herkes için önemli olan bu seçimin, HDP için, Kürtler için ne anlama geleceğini bizler anlatacak gerekirse ev ev dolaşacak programları çıkarmış durumdayız. Seçim dönemi boyunca, grubumuzdaki neredeyse bütün milletvekili arkadaşlarımız İstanbul çalışmalarına dahil oluyorlar, olacaklardır. Son güne kadar da bu çalışmalarımız sürecek ve sandıklara sahip çıkma durumunu gerçekleştireceğiz. HDP bu seçimi çok önemsiyor. Türkiye’nin geleceği açısından önemsiyoruz.