Mesud Barzani'den Bağdat'a acil çözüm çağrısı

Neçirvan Barzani'nin başkanlık yemini töreninde konuşan Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak hükümetinin, geri kalan sorunları en kısa sürede çözmesi gerektiğini belirtti ve savaşın hiç kimsenin yararına olmadığına dikkat çekti.

Mesud Barzani'den Bağdat'a acil çözüm çağrısı

Neçirvan Barzani'nin başkanlık yemini töreninde konuşan Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak hükümetinin, geri kalan sorunları en kısa sürede çözmesi gerektiğini belirtti ve savaşın hiç kimsenin yararına olmadığına dikkat çekti.

Başkan Barzani, bugün başkent Erbil’de Neçirvan Barzani’nin, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı görevine başlaması dolayısıyla düzenlenen yemin töreninde konuştu.

Erbil ile Bağdat arasında özellikle son zamanlarda derinleşen ve tehlikeli bir hal alan Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgeler konusu olmak üzere geri kalan sorunların da en kısa zamanda çözülmesini talep eden Başkan Barzani, bunun da anayasla çerçevede bütün Iraklı bileşenlerin karşılıklı anlayışı çerçevesinde olması gerektiğini vurguladı.

Başkan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nde de sorunların çözümü için birlikte çalışılması gerektiğini ifade etti.

“Özellikle geçtiğimiz yıl 30 Eylül seçimlerinden sonra Kürdistan’daki durumunu düzeltmemize yardımcı olduğu için Yüce Allah şükürler olsun” diyen Barzani, “Çeşitli planlara ve karşılaştığımız zorluklara göğüs gerdikleri için Kürdistan halkına teşekkür ediyorum. Ve buradan şehirlerimize selam gönderiyorum. 30 Eylül seçimlerinden sonra yeni bir süreç başlamış oldu” dedi.

Başkan Barzani, “Demokratik bir atmosferde Parlamento başkanı seçildi ardından bugün Kürdistan Başkanı yemin etti. Yarından itibaren yeni hükümetin kurulması için süreç başlayacaktır. Ben bu vesileyle Neçirvan Barzani’ye başarılar diliyor ve kendisine her türlü desteği vermeye hazır olduğumu söylemek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Başkan Barzani sözlerine şunları ekledi:

“Kürdistan Hükümeti ile Federal Irak Hükümetine çağırıda bulunuyorum; mevcut sorunları çözmek için iki taraftan da ciddi adımlar bekliyorum. Özellikle Kürdistani bölgeler ya da diğer tabirle ‘Tartışmalı Bölgelerde’ yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması önem arz ediyor. Çünkü gün geçtikçe sorunlar artıyor. Hikmet, işbirliği ve anlayış kapsamında bütün etnik grupların içinde bulunduğu bir süreçle ve anayasa çerçevecinde diyalogla çözülme ulaştırılması gerekiyor.

IŞİD’in büyük bozguna uğratıldığı doğrudur ancak tehditleri hala devam ediyor ve kendilerini toparlamaya vermeye çalışıyorlar. IŞİD ile aynı düşüncede olanlarda var ve hala tehdit olmaya devam ediyorlar. Sadece Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde değil bütün Bölge ülkelerinde tehdit unsuru olmaya devam ediyorlar. Bu nedenle söz konusu bu büyük tehlikeyi bertaraf etmek için dikkatli bir şekilde ve doğru işbirliği yaparak, 2014’teki felaket gibi bir durumla karşılaşmamamız için önemlidir.”

Mesud Barzani Ortadoğu’daki sorunların barış yoluyla çözüme kavuşturulmasını istediklerini belirterek, “Kuşkusuz savaş hiç kimsenin yararına olmayacaktır” dedi.

Kürdistan’daki siyasi taraflara da seslenen Barzani, “Kürdistan Bölgesi’ndeki taraflar ise sorumluluk ve kardeşlik duygusu ile iç sorunları çözmelerini umuyorum” diye konuştu.