Kürdistan'ın yeni Başkanı Neçirvan Barzani: Kur'an-ı Kerim'e el basarak yemin içti

Neçirvan Barzani, bugün başkent Erbil’de Saad Abdullah Konferans Salonu’nda çok sayıda önemli ismin katılımıyla düzenlenen törende yemin ederek Kürdistan Bölgesi Başkanlığı görevine başladı.

Kürdistan'ın yeni Başkanı Neçirvan Barzani: Kur'an-ı Kerim'e el basarak yemin içti

Neçirvan Barzani, bugün başkent Erbil’de Saad Abdullah Konferans Salonu’nda çok sayıda önemli ismin katılımıyla düzenlenen törende yemin ederek Kürdistan Bölgesi Başkanlığı görevine başladı.

28 Mayıs’ta Kürdistan Parlamentosu’nda yapılan oylamada 81 oyun 68’ini alan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı seçilmişti.

Kürdistan Parlamentosu tarafından Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’na seçilen Neçirvan Barzani yemin ederek göreve başladı. Törende yerli ve yabancı yaklaşık bin 200 konuk da hazır bulundu.

Başkent Erbil’deki Saad Abdullah Konferans Salonu’nda saat 11:00’de başlayan yemin töreni, şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Ardından konuklara Kürtçe ve Arapça seslenen Kürdistan Parlamentosu Başkanı Vala Ferit, yemin etmesi için Neçirvan Barzani’yi kürsüye davet etti.

Kürsüye çıkan Başkan Neçirvan Barzani de Kur'an-Kerim'e el basarak şu yemini okudu:

“Yüce Allah’ın adıyla, Kürdistan Bölgesi halkının haklarını, kazanımlarını ve yine birliği ve beraberliği ile çıkarlarını koruyacağıma, bana verilen yetkiyi dürüst ve samimiyetle yerine getireceğine yemin ediyorum. Allah yardımcımız olsun.”

Törene bin 200 temsilci ve şahsiyet katıldı

Yemin töreni için yaklaşık 20 gün boyunca yoğun bir çalışma yürütüldü. Törene yurt içi ve yurt dışından bin 200 şahsiyet ve devlet adamı davet edildi.

Neçirvan Barzani için düzenlenen tören Kürdistan Bölgesi ve Irak tarihinin en büyük ve üst düzey protokol olma özelliğini taşıyor. İlk defa seçilmiş bir lider için bu kapsamda bir tören düzenleniyor. Protokolün kapsamı aynı zamanda Kürdistan Bölgesi ve kurumlarının brikez daha dünyaya tanıtılması amacını taşıyor.

Törende Başkan Mesud Barzani, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Irak Parlamento Başkanı Muhammed Helbusi, Irak Başbakanlığı temsilcisi ve yabancı ülke temsilcileri konuşma yapacak. Daha sonra Neçirvan Barzani önümüzdeki dört yıl için proje ve hedeflerini açıklayacak.

Kürdistan Bölgesi’ndeki partilerin liderler ve yöneticilerinin yanı sıra Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Kürdistan Bölgesi’ndeki yabancı ülke temsilcileri ve Iraklı yetkililer de törende hazır bulunuyor.

Portre / Neçirvan Barzani kimdir?

Kürt ulusal lideri ve Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Kurucusu Mele Mistefa Barzani’nin torunu olan Neçirvan Barzani, 1966 yılında  Barzani köyünde dünyaya geldi. Babası, KDP’nin öncülerinden olan, yaşamını Kürt milletinin hak mücadelesine adayan İdris Barzani’dir.

Neçirvan Barzani, 1975 yılında ailesiyle birlikte onbinlerce Kürt gibi Irak Baas rejiminin zulmü karşısında İran’a geçti. Kürt siyasi mücadelesinde aktif şekilde yer alarak, KDP içinde hızla yükselmeyi başardı.

Dedesinin ve babasının izinden giden Barzani, 1989'da Kürdistan Demokratik Parti'nin Merkez Komitesi’ne seçildi. 1996 yılında Kürdistan Başbakanı Yardımcısı oldu. 1999 yılında 4’üncü kabinede Kürdistan Başbakanı oldu. KDP’nin 13’üncü Kongresinde KDP Başkan Yardımcısı olarak seçildi

Kalkınma sürecinin önemli aktörü

Irak’ta 2003’te Baas iktidarının devrilmesinin ardından 2006 yılında Kürdistan Bölgesi’ndeki Koalisyon Hükümetin’in Başbakanı oldu. Bu süreçte Irak'ın diğer bölgeleri mezhep savaşına sürüklenirken, Kürdistan Bölgesi hükümeti dış dünya ile bağlantılarını güçlendirdi, güvenliği sağladı ve yabancı yatırımcıları bölgeye çekti. Pek çok Kürt, bölgenin geldiği noktada Neçirvan Barzani'nin önemli rolü olduğunu düşünüyor.

Neçirvan Barzani 2006 yılından 2009’a kadar Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile kurulan Koalisyon Hükümetinin Başkanı olarak görevde kaldı.

2012'de ikinci kez Kürdistan Bölgesi Başbakanı seçildi. 21 Eylül 2013'teki seçimde KDP 38 sandalye ile sandıktan birinci parti olarak çıktı. Neçrivan Barzani yine Başbakan oldu. 30 Eylül 2018’deki seçimlerde KDP 45 sandalye kazandı. 3 Aralık 2018’de KDP tarafından Kürdistan Bölgesi Başkanı Adayı olarak seçildi.

Nebile Barzani ile evli olan Neçirvan Barzani, 3’ü erkek 2’si kız 5 çocuk babasıdır. Anadili Kürtçe’nin yanı sıra Farsça, İngilizce ve Arapça bilmektedir. Kürt ve Fars edebiyatı ile şiire ilgi duymaktadır.