HDP’den İmamoğlu’nun 'İstanbul ittifakı' mesajıyla ilgili ilk açıklama

HDP Seçim İşleri Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Emirali Türkmen, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun çağrısı ile ilgili, "İttifaklar meselesini bugünden tartışmanın yanlış olduğu kanaatindeyim" dedi.

HDP’den İmamoğlu’nun 'İstanbul ittifakı' mesajıyla ilgili ilk açıklama

HDP Seçim İşleri Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Emirali Türkmen, "İstanbul için yola çıktığını" ve partiler üstü bir ittifak kurmayı amaçladığını söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun çağrısı ile ilgili, "İttifaklar meselesini bugünden tartışmanın yanlış olduğu kanaatindeyim" dedi. 

Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, parti olarak seçim sonrası sahici bir muhasebe yapmaya çalıştıklarını ifade eden Türkmen, “Geçmiş belediye seçimleri ve son genel seçimler bu muhasebenin bir parçası. Sağlıklı bir geçmiş seçim muhasebesi yapmadan geleceğe dönük eğilim oluşturmak yanlış olur. Dolayısıyla ittifaklar meselesini bugünden tartışmanın da yanlış olduğu kanaatindeyim” diye konuştu.

"Her türlü ortak mücadele arayışı önemli"

Seçimleri ve ittifakları konuşacak zamanın da geleceğini kaydeden Türkmen, “Önemli olan seçimlerden önce örgütlenmek, toplumsal mücadeleyi yükseltmek, halkın taleplerini sahiplenmek. Bunları yapmadan seçim konuşmak çok doğru değil. Ama tabii ki her türlü ortak mücadele arayışı önemli” dedi.

Türkmen, seçimler ve ittifaklarla ilgili yaz boyunca süren halk toplantılarında uzun tartışmalar gerçekleştirdiklerini ve yaklaşan konferanslarda da bu konuların önemli gündemler olacağını belirtti. Türkmen, “Bir ittifak olacak mı, olursa nasıl bir ittifak olacak? Bu sorunun cevabını kongreden sonra, parti yöneticisi seçilecek yeni arkadaşlar verecek. Halk toplantıları, atölyeler ve konferanslarda ortaya çıkan politik çizgi üzerinden yeni dönemi inşa edecekler” diye konuştu.

Geçmiş seçimlerdeki “aday çıkarmama” deneyimlerini de hatırlatan Türkmen, “Geçmiş seçimleri düşününce şu söz de akla geliyor; ‘Bir suda iki defa yıkanılır mı?' Bizim için önemli olan HDP’nin politik çizgisini büyütmek. Bu çizgiyi, bu çizgiye yakın siyasal çizgilerle büyütmeyi birinci öncelik olarak görürüz” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu? 

İmamoğlu, düzenlediği basın toplantısında, ilk kez yol haritasını açıklamış, "İstanbul'u bir kez daha savunmak için bir kez daha yola çıkıyorum. Refah içinde bir şehir oluşturmak için yola çıkıyorum, dünyanın tüm teknolojik yeniliklerine ev sahibi olmak için yola çıkıyorum. 2019'da olduğu gibi CHP'li yol arkadaşlarımla farklı partilere gönül veren kıymetli hemşerilerim İstanbullularla tekrar İstanbul ittifakını en güçlü şekilde kurmaya geliyorum" demişti.