HDP’den ‘Kürtçe pedagojik dil değil’ diyen İnce’ye yanıt

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin Kürtçe eğitim meselesine ilişkin yaptığı değerlendirmede "Pedagojiye uygunsa bilin ki üniter devlete de uygundur. Ama pedagojiye uygun değil bu" sözlerine yanıt verdi.

HDP’den ‘Kürtçe pedagojik dil değil’ diyen İnce’ye yanıt

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM), Eş Genel Başkanlar Mithat Sancar ve Pervin Buldan başkanlığında Ankara'da toplandı. Toplantı’da açıklamalarda bulunan Sancar, CHP’den ayrılarak Memleket Partisi’ni kuran İnce’nin Kürtçe eğitim hakkındaki açıklamalarına yanıt verdi.

Sancar, "Bu, ırkçı bir anlayıştır. İşte bu ırkçı anlayışa karşı da demokratik çözüm ve anadilde eğitim bizim temel talebimiz olmaya devam edecektir. 'Kürtçe resmi ve eğitim dili olsun' kampanyasına bulunduğumuz her yerde daha sıkı sarılalım, daha çok sahip çıkalım" dedi.

Muharrem İnce Ne Demişti?

Muharrem İnce, Habertürk'te önceki gün katıldığı 'Türkiye'nin Nabzı' programında şunları söyledi: “Ana dilde eğitim talebi siyasetçilerin konuşacağı bir iş değil, herkes haddini bilsin. Anadile eğitim konusu önce eğitimcilerin konuşacağı bir iş. Onlara oy kazandırmak için Kürt çocuklarını ziyan ettirmeyeceğiz. Önce onu doğru tartışacağız, pedagojik tartışacağız. Bu anadilde eğitim konusu gazetecilerin, siyasetçilerin oy devşirmek için konuşacağı bir konu değil. Kürt çocuğu benim de çocuğum, hepimizin çocuğu, onlar bu memleketin evladı. Uzman olmayan kişiye, üç siyasetçiye, iki gazeteciye bu ülkenin çocuklarını heba ettiremeyiz. Önce pedagojik tartışacağız.

“Kürtçe Pedagojiye Uygun Değil”

Bir politikacı yapacağı işte önce bilime uygun mu diye bakar, sonra hukuka uygun mu diye bakar, sonra vicdana uygun mu diye bakar, sonra dünya görüşüne uygun mu diye bakar. Padagojiye uygunsa bilin ki üniter devlete de uygundur. Ama pedagojiye uygun değil bu. Neden değil? Bu çok uzun bir tartışma. Ama şöyle, fiziği, matematiği Kürtçe anlatalım demek, çocuğa şu demektir, 'Ey Kürt kızı, delikanlısı, sen doktor ol ama İzmir'de görev yapama, sen Hakkari'de kal' demektir. Bunu o çocuklara yapamayız."