HDP'li Eksik'ten Iğdır S Tipi Cezaevindeki ölümlere ilişkin inceleme talebi

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Iğdır S Tipi Cezaevinde yaşamını yitiren bir Sinan Kaya isimli mahkumun tek kişilik odada kaldığını belirterek, bu cezaevine TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'ndan bir heyetin gitmesi gerektiğini söyledi.

HDP'li Eksik'ten Iğdır S Tipi Cezaevindeki ölümlere ilişkin inceleme talebi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Habip Eksik, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Iğdır S Tipi Cezaevinde yaklaşık 80 odanın tek kişilik olduğunu belirterek, "Cezaevi idaresi ile yaptığım görüşmede, bu tür tekli oda sisteminin çok ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını ifade ettim. Bakanlık yetkililerini de bu konuda uyardım. Tüm uyarılarımıza rağmen bu sistem devam ettirildi. Maalesef dün Iğdır S Tipi Cezaevinde bulunan bir kişinin daha yaşamını yitirdiğini öğrendik. Son iki ayda iki mahpusun Iğdır S Tipi Cezaevinde yaşamını yitirdiği bilgisi bize ulaştı" diye konuştu.

Dün yaşamını yitiren 28 yaşındaki Sinan Kaya isimli gencin de tek kişilik odada tutulduğunu ifade eden Eksik, "Her iki mahkumun ailesi de Iğdır S Tipi Cezaevinde gerçekleşen bu iki ölümün şüpheli olduğu, bir infaz olduğu iddiasında bulunmaktalar" ifadelerini kullandı.

Eksik, hiçbir yetkilinin konuyla ilgili açıklama yapmadığını belirterek, "Hukuk dışı tecrit sistemi, tüm Türkiye'ye uygulanıyor ve bugün de bu sistem can alıyor. Derhal Iğdır S Tipi Cezaevine, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'ndan bir heyet gitmeli ve orada bu ilkel yöntemi devam ettiren sisteme son verilmeli. Yaşamını yitiren iki mahpusla ilgili soruşturma başlatılmalı" dedi.

HDP) Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Fatma Kurtulan da, Iğdır S Tipi Kapalı Cezaevi’nde son bir ay içinde yaşanan 2 şüpheli ölümün Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu tarafından derhal araştırılmasını ve cezaevinde çalışma başlatılmasını istedi.

Iğdır S Tipi Kapalı Cezaevi’nde Sezer Alan isimli tutuklu 20 Şubat’ta şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmişti.

Aynı cezaevinde 28 yaşındaki Sinan Kaya isimli tutuklunun da 17 Mart’ta şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.