‘HDP’yi siyaset dışına bırakma’ hamlesinde sırada kapatma mı var?

‘HDP’yi siyaset dışına bırakma’ hamlesinde sırada kapatma mı var?

Koronavirüs salgını nedeniyle kapalı kalan Meclis’in açılır açılmaz ilk olarak kesinleşmiş hapis cezaları bulunan üç partilinin milletvekilliğinin düşürülmesinin yankıları devam ediyor. CHP’li Enis Berberoğlu, HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğlulları milletvekilliklerinin düşürülmesinin ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ancak sadece CHP’li Enis Berberoğlu koronavirüs salgını tehdidi nedeniyle cezaevinden izinli olarak eve gönderildi.

Duvar’ın kulis haberine göre HDP’li milletvekillerinin tutuklanması siyasette “sert bir döneme” girildiğini gösteriyor.

Kulislere göre HDP’de, “Bizi demokratik siyasetin dışına atmaya çalışıyorlar” değerlendirmesi yapılıyor. Buna göre HDP kulislerinde bir kapatma davasının sürpriz olmayacağını söyleyenler olduğu ifade ediliyor. 

Bir siyasetçi, belediyelerine kayyım atanan, belediye başkanları, milletvekilleri, eşbaşkanları tutuklanan HDP’ye bir de kapatma davası açılmasının seçmen nezdinde yaratacağı etkiye dikkat çekiyor. Buna göre aynı siyasetçi “Kapatma davası yükü altında bir seçim söz konusu olursa seçmen, ‘irademiz, oyumuz yok sayılıyor’ duygusuyla kendiliğinden bir boykot sürecine girebilir” değerlendirmesinde bulunuyor. 

HDP’nin iktidar cephesinden gelecek yeni adımları hesaplamaya çalıştığı, diğer yandan da seçmenle bağını güçlendirmek için sahaya ineceği ifade ediliyor.